Europoslanci dali zelenou zavádění eura v dalších zemích EU

01.12.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament schválil nový právní rámec pro rozšíření eurozóny. Změna nařízení o zavedení eura umožňuje novým členským státům zavést jednotnou evropskou měnu. Slovinsko, Estonsko a Litva plánují přechod na euro k 1. lednu 2007; Lotyšsko, Kypr a Malta je hodlají následovat o rok později.

Předpokladem zavedení eura je nejméně dvouleté setrvání ve stabilizačním režimu směnných kurzů EMR-II. Období mezi zavedením eura jako účetní měny a zavedením eurobankovek a euromincí by podle Parlamentu nemělo být delší než rok. Poslanci zároveň souhlasí s návrhem Evropské komise, že toto "přechodné období může být omezeno k nule, nebude-li členský stát považovat delší období za nezbytné".
 
Období dvojího oběživa chtějí poslanci na základě zprávy Dariusze ROSATIHO (PES, PL) omezit na dva měsíce. Banky by podle nich měly mít povinnost bezplatně měnit bankovky a mince národní měny za eurobankovky a euromince až do určité výše nejvýše tři měsíce od skončení období dvojího oběživa.
 
Budoucí členové eurozóny by dále měli včas vypracovat národní plán zavedení eurobankovek a euromincí a stažení bankovek a mincí národní měny z oběhu. Tyto státy by rovněž měly vytvořit strategii vyvážené a aktivní komunikace s občany, firmami, zákazníky a dodavateli.
 
V rámci těchto plánů by rovněž měly zvážit souběžné uvádění cen v eurech a v původní národní měně: a to s dostatečným předstihem i dostatečně dlouho po zavedení eura, aby občané měli čas přizpůsobit se nové cenové stupnici.
 
Eurozónu v současné době tvoří 12 z 25 členských států EU. Ostatní země Unie - kromě Dánska a Velké Británie, které si vymohly výjimku - mají euro zavést, jakmile splní příslušná kritéria včetně aspoň dvouletého setrvání v ERM-II. Slovinsko, Estonsko a Litva se do něj zapojily 28. června 2004;  Lotyšsko, Kypr a Malta pak 2. května 2005.
 
Slovensko hodlá euro zavést k 1. lednu 2009, Česko a Maďarsko nejdříve o rok později. Polsko a Švédsko zatím časový plán nezveřejnily.
 
Rozšířením o devět zemí včetně Česka ve čtyřech etapách v letech 2007-10 by se počet obyvatel eurozóny zvýšil z 309 milionů na 345 milionů. Celkový hrubý domácí produkt (HDP) by podle rozpočtů Komise vzrostl o 3,7 %. Pokud by společnou měnu zavedly i Polsko a Švédsko, přibylo by do eurozóny dalších 47 milionů obyvatel a její HDP by vzrostl o dalších 6,2 %.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy