Dřevěné a plastové okno - věční rivalové (1. díl)

07.12.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Po technické stránce jsou výplně otvorů charakterizovány nejen materiálem, rozměry a členěním, ale také poměrem otevíravých a pevných výplní, typem kování, způsobem osazení do fasády, charakterem skleněné či jiné výplně...

...způsobem stínění, spolehlivostí, nároky na údržbu, trvanlivostí i snadnou ovladatelností a z toho vyplývajícím uživatelským komfortem. Všechny tyto parametry zároveň významně ovlivňují i cenu okna či dveří. S tím vším dále souvisí i řada doplňkových prvků jako jsou žaluzie, rolety, bezpečnostní fólie, prahy, parapety, dálková ovládání, zavírače a podobně. Neopominutelné je samozřejmě i členění oken, které výrazným způsobem ovlivňuje vzhled každé stavby.

K moderní stavbě patří okna nečleněná. U stavby vznikající na venkově je nejpřijatelnější variantou členění přímo rámy (sloupky a poutci),takže okenní tabule je pak skutečně členěna na několik tabulek. Levnějším provedením téhož je potom nalepení sloupků a příčníků oboustranně na okenní tabuli v celku pomocí tmelu. Vlepování kýčovitých či stříbrných kovových pásků mezi vakuové dvojsklo rozhodně není dobrým řešením. Ideální poměr mezi estetickým účinkem a praktickou stránkou vzniká při spojení jednolité tabule skla a zvláštní mřížky připevněné pomocí závěsu k okennímu rámu. Opticky tak vzniká dojem děleného skla, při úklidu se mřížka jednoduše odklopí a okno se snadno umyje.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ