Nákupy na poslední chvíli jsou doménou mužů

21.12.2005 | , STEM/MARK
Tiskové zprávy


Vánoce mají, a vždy měly, své neopomenutelné kouzlo: zdůrazňovaný klid, pohoda, dětský smích a rozzářené oči pod stromečkem. Je to ale současná tvář Vánoc pro většinu Čechů?

Nebo pro nás znamenají Vánoce jen časový stres a nadměrná vydání? Na tyto otázky a mnoho dalších se pokusil odpovědět výzkum realizovaný společností STEM/MARK, který proběhl v rámci pravidelného měsíčního CATIBUSU a účastnilo se jej 302 respondentů. Jedná se o reprezentativní vzorek populace ČR starší 18 let.

Za kolik budou vánoční dárky letos: spíše do 5 000 Kč
Více než polovina (52 %) dotázaných předpokládá, že tento rok utratí za vánoční dárky
do 5 000 Kč. Ostatní respondenti jsou buď ochotni investovat do dárků často až výrazně více  – 15 % dotázaných předpokládá výdaje nad 10 000 Kč – nebo naopak skoro nic (5 % respondentů předpokládá nulové výdaje). V otázce očekávaných výdajů panuje mezi ženami a muži vzácná shoda a žádný signifikantní rozdíl.

Různé preference je ale možné pozorovat například podle vzdělání, a částečně také podle věku. Úspornější jsou respondenti ve věku do 29 let stejně jako skupina seniorů nad 60 let, více než 2/3 z nich letos předpokládají útratu do 5 000 Kč. Tuto hranici neplánují překročit také téměř ¾ lidí se základním vzděláním. Naopak lidé s vysokoškolským vzděláním se orientují spíše na interval 10 a 20 000 Kč. 

Nákupy na poslední chvíli jsou doménou mladých mužů
STEM/MARK se také zajímal, kdy lidé obvykle nakupují dárky na Vánoce. Téměř polovina (47 %) dotázaných uvážlivě nakupuje vánoční dárky zhruba jeden měsíc před Štědrým dnem. Naopak u nákupů na poslední chvíli (které realizuje téměř 20 % dotázaných) vedou ze 2/3 muži před ženami. Nákupy na poslední chvíli jsou podle výsledků také doménou mladších osob (18-29 let).
Více než desetina respondentů (12 %) si situaci ulehčí darováním finančního obnosu, což je patrné hlavně u osob starších 60 let.

Doma je nejlíp
Tazatelé agentury STEM/MARK se dále zajímali, jakým způsobem budou lidé trávit vánoční svátky (kromě Štědrého dne také následující dva svátky).

Téměř všichni respondenti (91 %) budou trávit svátky doma s rodinou (79 %) a návštěvami příbuzných a přátel (12 %). Pouze malá část osob (5 %) bude trávit svátky v práci – v převážné většině se jedná o muže. Další méně početná skupina osob (4 %) se chystá trávit vánoční svátky na horách v zahraničí, tato alternativa vůči tradičnímu trávení vánoc je výhradní doménou mladých vysokoškolsky vzdělaných lidí.

Petardy a rachejtle, zakázat nebo povolit?
Operátoři STEM/MARK se také dotazovali, jaký názor panuje v otázce používání petard a rachejtlí, které bývají často spojovány se slavnostními dny.
Téměř polovina respondentů (43 %) by petardy a rachejtle povolila jen na Silvestra a státní svátky. Třetina lidí má naprosto jasno v otázce používání zábavní pyrotechniky, dělí se na jasné zastánce (18 %) a odpůrce (13 %) případného zákazu petard a rachejtlí. Necelá 1/3 je k takovému zákazu spíše skeptická, zákaz by podle 26 % respondentů nebyl stejně dodržován. Proti zákazu petard a rachejtlí se striktně vyjadřovali muži.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy