Poslední den v roce ve znamení alkoholu

28.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Konec jednoho a začátek dalšího roku se v domácnostech obvykle neobejde bez řádné oslavy, ke které bezpochyby patří i alkohol. Stále větší oblibu si získávají míchané nápoje různých chutí i barev.

Téma týdne: Co přináší Silvestr

Vánoční svátky jsou obdobím nejen klidu a pohody, ale také utrácení. Lidé rok od roku vynakládají stále více peněz, obchodníci si při pohledu na zvyšující se tržby mnou ruce. Ani po Štědrém dni však lidé příliš nešetří. Příchod nového roku stojí za to patřičně oslavit, a tak většina z nás vynakládá nemalé prostředky na jídlo a hlavně pití. Ať už se rozhodnete oslavit poslední den v roce v kruhu rodinném či s přáteli, v pohodlí svého domova nebo na zasněžených horských svazích, vždy je dobré s předstihem pouvažovat, jakým nápojem svá hrdla prolévat.

Dlouhé a krátké drinky
Přestože tradiční nápojové silvestrovské menu neexistuje, v posledních letech si stále větší popularitu získávají míchané nápoje. Již dávno pryč jsou doby, kdy nabídka v obchodech byla omezena na griotku, rum, zelenou či vaječný likér a silvestrovské menu tak obstarávaly podomácku vyrobené koktejly jen těžko srovnatelné s těmi dnešními. Doba značně pokročila a dříve tolik oblíbený Bavorák, Magické oko či Semafor vystřídaly „long“ i „short“ drinky rozličných názvů, barev i chutí. Nápojové lístky se tak hemží cizojazyčnými názvy, pod kterými se koktejly neznalý host může představit téměř cokoliv.

Bez ledu to nejde
Nejen široký výběr alkoholu, džusů a jiných nápojů je bezpodmínečně nutný pro pohodový koktejlový večer. Limetky, máta, smetana. To je pouze zlomek výčtu doplňkových ingrediencí, kterými musí disponovat každý trochu slušný bar nabízející míchané nápoje. Samozřejmě chybět ani dostatečná zásoba ledu, protože málo vychlazený koktejl ztrácí na své atraktivitě a lahodnosti.

Tip od www.finance.cz
Pokud nepatříte mezi ty, kteří se v průběhu silvestrovského večera spokojí s pivem či vínem, můžete si některý z koktejlů vyzkoušet namíchat sami. Mojito, Cuba Libre či Piña Colada jsou už značně „profláklé“ a najít je v nápojovém lístku není zas tak složité. Proto vám předkládáme recept na méně známou „míchaninu“, kterou můžeme zařadit do kategorie tzv. fancy drinků, tj. nápojů u nichž se projevuje kreativita jejich tvůrce.

Hula-hula-hop
Do sklenice s několika kostkami ledu dáme 2 cl Malibu, 3 cl Bacardi, 10 cl ananasového, 4,5 cl multivitamínového a 4,5 cl pomerančového džusu. Vše zamícháme a poté přilijeme 1,5 cl jahodového džusu a drink ozdobíme.

Ale pozor! Přestože se při vlastní přípravě míchaných nápojů fantazii meze nekladou, i v tomto případě platí, že méně je někdy více.


Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky