O tradičních podlahových krytinách - linoleum

02.01.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Linolea a PVC jsou materiály s téměř neomezenými možnostmi použití ve všech obytných místnostech. Jsou to voděodolné, velmi snadno udržovatelné povrchy, které většinou stačí pouze setřít.

Na trhu existuje široká škála druhů včetně speciálních materiálů do vlhkých prostor i do koupelny; jsou výborně použitelné v prostorech s podlahovým vytápěním.

Příjemným materiálem a lahůdkou na trhu, která si snadno nachází své zákazníky, je přírodní linoleum, které bylo po léta bohužel opomíjeno, možná kvůli častému a zcela mylnému názoru, že přírodní linoleum je jiný název pro PVC. Základní rozdíl mezi těmito dvěma materiály spočívá v původu: zatímco PVC je plast vyráběný z produktů na bázi ropy, linoleum je z přírodních surovin. Na rozdíl od PVC, kde se vzory tisknou na povrch, je přírodní linoleum probarveno netoxickými barvivy v celé tloušťce, což prodlužuje jeho životnost a usnadňuje údržbu.

V obchodě se můžeme setkat s přírodním linoleem pod různými obchodními názvy - Marmoleum, Artoleum, Marmorette, Linosom a podobně. Tato homogenní krytina se vyrábí ze lněného oleje, korkové nebo dřevité moučky, přírodních pryskyřic a pigmentů, jako podložka se používá juta. Díky těmto komponentům disponuje vysokou odolností a trvanlivostí, nepoškodí jej kolečka pracovní židle a dokonce ani hořící cigareta. Vyniká také zvýšenou antistatičností, takže nepřitahuje prach a má antibakteriální vlastnosti. Přírodní linoleum je náročné na kvalitní, rovný a hladký podklad, nesvědčí mu ani alkalické látky, které mohou narušovat strukturu vlákna a změnit barvu a tím negativně ovlivnit životnost podlahy.

Do bytových prostor se používá linoleum o tloušťce dva milimetry, pro větší zatížení se vyrábějí linolea s tloušťkou až dvojnásobnou. Silnější linoleum je možné několikrát přebrousit a podobně jako u dřevěné podlahy po renovaci znovu získat původní vzhled. Trvanlivost tohoto materiálu je 30 - 50 let. K největším přednostem patří obrovská bohatost barev, motivů a vzorů, leckdo ocení také vůni (není cítit syntetikou). Linoleum neuvolňuje žádné škodlivé látky a nepřispívá ke vzniku alergií, spíše naopak.

Autor článku

Jana Reichlová  

Články ze sekce: BYDLENÍ