Poradenské firmy odcházejí z AFIZ

04.01.2006 | , AWD
Tiskové zprávy


Devět členů Asociace finančních a investičních zprostředkovatelů podalo k 31. 12. 2005 písemnou žádost o ukončení členství v této asociaci. Mezi nimi také společnosti AWD ČR a Broker Consulting, patřící k předním nezávislým finančním poradcům v České republice.

Na trhu a v rámci asociace existují dvě rozdílné skupiny společností, které uplatňují odlišný obchodní model. Na jedné straně na trhu fungují společnosti, které se zabývají zprostředkováním finančních produktů, na straně druhé společnosti poskytující finanční poradenství.

AFIZ původně hájil zájmy obou skupin, avšak po změnách, které v asociaci nastaly koncem roku 2005, se tento rovnovážný vztah narušil. Hlavním důvodem, proč se devět finančně poradenských společností rozhodlo pro odchod z asociace je výsledek prosincové valné hromady, kdy při volbě nového představenstva získaly většinu společnosti razící cestu prostého prodeje a zprostředkování finančních produktů.
K rozhodnutí odstupujících poradenských společností přispěl také odchod pana Gardavského, bývalého generálního sekretáře AFIZ, do OVB.

Michal Pyšík, generální ředitel AWD ČR komentoval odchod AWD z AFIZu: „Uvědomujeme si již od počátku, že AFIZ sdružuje společnosti z dvou rozdílných světů. Z počátečních diskusí, které v AFIZ proběhly, jsme však měli dojem, že je možné tyto názorové problémy vyřešit. Očekávali jsme, že AFIZ bude plnit úlohu samoregulátora, který bude prospěšný oběma stranám a bude hájit společné zájmy všech členů. Slova však bohužel nenašla naplnění v realitě.“

Petr Hrubý, generální ředitel a předseda představenstva Broker Consulting uvedl: „Setrvání v AFIZ po změnách, které přinesla nedávná valná hromada a kde svoje zájmy prosadily společnosti věnující se finančnímu zprostředkování, pro nás nemá význam. AFIZ nadále nedokáže hájit naše zájmy ani zájmy našich klientů“

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy