2005: Oblast Asie a Tichomoří nastartovala obrat na trhu fúzí a akvizic

13.01.2006 | , KPMG
Tiskové zprávy


Analýza Corporate Finance členských společností společnosti KPMG, která vychází z dat poskytnutých společností Dealogic, ukazuje, že aktivita na světovém trhu fúzí a akvizic (M&A) v tuto chvíli překonává výborné výsledky  z roku 2004 o 19 procent, přičemž hodnota a objem dokončených transakcí vzrostly stejným tempem.

Ke konci roku 2005 bylo celosvětově uzavřeno 24 806 fůzí a akvizic v celkové hodnotě 2 059 miliard USD, což představuje 19procentní nárůst oproti  výsledkům z roku 2004 – 20 888 transakcí v celkové hodnotě 1 736 miliard USD uzavřených za stejné období předcházejícího roku (leden až listopad 2004). Významný nárůst počtu transakcí v roce 2005 ukazuje, že růst byl vyvolán skutečným zvýšením akviziční aktivity a nikoli pouze několika většími uzavřenými transakcemi.

Alex Verbeek, partner odpovědný za Finanční poradenství KPMG ve střední a východní Evropě, to komentuje:„ V roce 2004 oznámila KPMG Corporate Finance KPMG, že byl dosažen bod zvratu na klesajícím trhu. Pokračující růst v roce 2005 dokázal, že tento signál nebyl pouze dočasný. Co je však velmi potěšující a představuje základ oživení trhu fůzí a akvizic je zejména výrazný vzestup v počtu transakcí."

Střední a východní Evropa a Česká republika
Zpráva Dealogic ukazuje, že rostoucí úroveň aktivity v oblasti fůzí a akvizic ve střední a východní Evropě kopíruje celosvětový trend. Objem tuzemských a přeshraničních transakcí uzavřených v roce 2005 dosáhl 102 miliard USD v porovnání s pouhými 48 miliardami USD v roce 2004. Jejich počet rovněž vzrostl a to z 1 165 v roce 2004 na 1 667 v roce 2005.

Alex Verbeek říká: „Dle statistických údajů bylo v České republice v roce 2005 zaznamenáno několik viditelnějších transakcí včetně Českého Telecomu, TV Nova, Oskara a Vítkovice Steel. Nicméně na trhu fúzí a akvizic rovněž zaznamenáváme stále rostoucí tok transakcí střední velikosti. Zcela jistě tomu napomohlo přistoupení k EU; středně velcí západoevropští investoři nyní vynakládají větší úsilí při vytváření opěrného bodu na trzích ve střední a východní Evropě.”

Dalším důležitým faktorem je skutečnost, že konečně začalo docházet ke konsolidaci. V několika odvětvích, jež byly přeplněné velkými zahraničními investory, dochází v tuto chvíli ke změnám. Týká se to maloobchodních prodejců potravin (Tesco přebírá provozovny Carrefouru a Ahold provozovny Meinlu), maloobchodních prodejců benzínu (OMV získalo čerpací stanice Aralu) a telekomunikací (GTS získalo tři společnosti).

Vyzrávání českého trhu fúzí a akvizic dokládá i skutečnost, že české společnosti získaly některé zahraniční společnosti, což se poprvé výrazně promítlo do statistik. V roce 2005 expandovala především společnost ČEZ a dále Zentiva a Agrofert.

Podrobnější analýzu situace v České republice uvádíme v samostatném oddíle na konci této tiskové zprávy.

Svět
Celosvětově bylo v roce 2005 dokončeno průměrně 2 255 transakcí měsíčně, což je nejvyšší průměrná měsíční hodnota od roku 2000, kdy bylo uzavřeno průměrně 2 522 transakcí měsíčně. Podobné je to i s průměrnou měsíční hodnotou transakcí, která v roce 2005 dosáhla 187 miliard USD a překonala hodnoty dosahované po roce 2000. Nejvyšší hodnoty bylo dosaženo v říjnu 2005, kdy bylo uzavřeno 2 425 transakcí v celkové hodnotě 306 miliard USD.

Alex Verbeek dodává: „V roce 2005 byl systém daleko živější a na první pohled se může zdát, že 19procentní nárůst v porovnání s  rokem 2004  zaostává za očekáváními. Nicméně rozhodující nejsou transakce, o kterých se hovoří, ale ty, které jsou skutečně uzavřeny. Naše analýza, která zkoumá dokončené transakce, ukazuje na rostoucí tempo aktivity ve druhé polovině roku 2005, což naznačuje, že začátek roku 2006 bude svižný.“

A čím je tedy tento zvrat na trhu fúzí a akvizic způsoben? Zatímco na Ameriku, Evropu, Blízký východ a Afriku stále připadá lví podíl uzavřených transakcí v roce 2005, největší růst zažívá oblast Asie a Tichomoří – nárůst o 39 procent hodnoty a 50 procent počtu transkací oproti roku 2004. Rok 2005 byl pro tento region rokem rekordním – doposud zde bylo uzavřeno 6 921 transakcí v hodnotě 370 miliard USD, což je nejvyšší míra aktivity, kterou kdy region Asie a Tichomoří vykázal . Japonsko zůstává hvězdou regionu; dosáhlo 87procentního nárůstu hodnoty transakcí a 58procentního nárůstu v počtu uzavřených transakcí v porovnání se stejným obdobím roku 2004. Podle hodnoty transakcí tak bylo Japonsko jako cílová země v roce 2005 na třetím místě za USA a Velkou Británií, a druhým nejaktivnějším kupujícím národem za USA.

Alex Verbeek to komentuje: „Japonský trh fůzí a akvizic se stává dynamičtějším a bližším západnímu modelu. V posledních několika měsících roku 2005 se běžně používanými metodami staly prodeje společností jejich vedení, prodeje soukromým subjektům či nepřátelské převzetí. Strategickým důvodem je stále častěji diverzifikace podnikatelské činnosti, integrace dodavatelského řetězce a konvergence odvětví. Tyto důvody nahradily dříve dominantní odvětvovou konsolidaci, skupinovou reorganizaci a transakce související s vnitřní reorganizací."

Ve statistice zemí dominuje USA, kde bylo  v roce 2005 uzavřeno 6 522 transakcí v celkové hodnotě 785 miliard USD. V porovnání s rokem 2004 ovšem nebyl zaznamenán žádný nárůst v akvizicích směřujících do USA; celková hodnota těchto transakcí dosáhla stejné hodnoty jako v roce 2004 a počet transakcí o tři procenta poklesl. Alex Verbeek dodává: „V USA se rozšiřuje mezera mezi představou kupujících a prodávajících o ceně, což tlumí aktivitu a prodlužuje uzavírání transakcí. Poskytovatelé úvěrů jsou opatrnější, jelikož panuje všeobecné přesvědčení, že krátkodobé sazby budou nadále růst. Rovněž se zdá, že nyní, kdy se boom nemovitostí jeví být u konce, jsou spotřebitelé na suchu“. Oba tyto faktory budou i nadále zatěžovat růst ekonomiky USA.“

Tři odvětví s nejvyšší aktivitou v  roce 2005 byly telekomunikace, finanční služby a nemovitosti. Finanční služby zaznamenaly výrazný pokles aktivity v porovnání s rokem 2004, kdy se hodnota transakcí snížila o 35 procent (počet o 4 procenta) na 220 miliard USD z 1 667 doposud uzavřených transakcí. V  roce 2005 bylo také uzavřeno 444 transakcí v pojišťovnictví v hodnotě 30 miliard USD, což oproti roku 2004 představuje pokles o 53 procent hodnoty a 13 procent počtu transakcí

Alex Verbeek k tomu dodává: „Odvětví finančních služeb je stále velice aktivní, ačkoliv v roce 2005 jsme nebyli svědky tolika „titulkových“ transakcí jako v roce 2004, čímž lze vysvětlit nízkou celkovou hodnotu transakcí. Došlo k zotavení v oblasti leasingu a řízení fondů, doprovázeného vzestupem hodnoty aktiv a čilejším pohybem na trhu soukromého kapitálu. Rovněž bankovní sektor ve východní Evropě byl světlým místem zejména tam, kde působí italské banky. Na světové odvětví zajištění však v  roce 2005 silně dopadla sezóna hurikánů.“

Obrovský nárůst cen komodit a výdajů na infrastrukturu v rozvojových zemích podporuje fúze a akvizice v odvětví přírodních zdrojů na celém světě. Naše analýza ukazuje, že hodnota transakcí v odvětví ropy a zemního plynu v  roce 2005 zatím vzrostla celosvětově o 49 procent (přičemž počet transakcí vzrostl o 14 procent); bylo uzavřeno 943 transakcí v celkové hodnotě 141 miliard USD. Dále bylo uzavřeno 593 transakcí v celkové hodnotě 36 miliard USD v těžebním průmyslu, což představuje 69procentní nárůst hodnoty a 40procentní nárůst počtu transakcí v porovnání s rokem 2004.

Podíl hodnoty transakcí se soukromým kapitálem na hodnotě všech celosvětových transakcí dosáhl v roce 2005 13 procent a jejich počet 7 procent, což přibližně odpovídá podílu na trhu z roku 2004. V  roce 2005 bylo uzavřeno 1 600 transakcí se soukromým kapitálem v hodnotě 265 miliard USD, což představuje v porovnání s prvními 11 měsíci roku 2004 19procentní nárůst hodnoty činnosti v oblasti soukromého kapitálu, přičemž však počet transakcí poklesl o 3 procenta.

Alex Verbeek to komentuje: „Transakce uzavřené finančními investory zaznamenaly v neplodných letech trhu fůzí a akvizic velké snížení a ředitelé byli pod velkým tlakem, aby svým představenstvům objasnili ušlé příležitosti. V absolutních číslech zůstává i v roce 2005 počet transakcí uzavřených finančními sponzory velmi vysoký, ale jejich podíl se na celém trhu vyrovnal. Společnosti nyní vyvíjejí protiofenzivu a jsou ve výhodné pozici, která jim umožní využít podpůrné synergické efekty. Podíl soukromého kapitálu by se mohl v roce 2006 opět snížit, zatímco důvěra společností se vrací.“

V roce 2005 bylo celosvětově oznámeno 3 015 transakcí v celkové hodnotě 987 miliard USD, které však dosud nebyly dokončeny. To je výrazný nárůst oproti stejnému období roku 2004, kdy se jednalo o 479 miliard USD, což představuje dalších 48 procent k celkové hodnotě transakcí doposud uzavřených v roce 2005.

Alex Verbeek uzavírá: „Hodnota transakcí, které ještě nebyly dokončeny a budou uzavřeny v následujících několika měsících, by mohla zaznamenat až 50procentní nárůst. To nám dává velmi pozitivní signály pro vývoj v tomto roce. Výhled je také velmi slibný: roste důvěra společností a větší pohyb na trzích soukromého kapitálu.”


Podrobná analýza situace v České republice

Telekomunikace
Zdaleka nejvýznamnější transakcí v odvětí telekomunikací byla privatizace Českého Telecomu. Telefónica, španělská telekomunikační skupina se zavázala českému státu, zaplatit 4 626 milionů USD za 51,1 procent základního kapitálu Českého Telecomu.

V souladu s českou legislativou musela Telefónica podat povinnou veřejnou nabídku na odkup zbývajících 48,9 procent základního kapitálu Českého Telecomu, které byly v oběhu na pražské Burze cenných papírů. Splněním své povinnosti vůči menšinovým akcionářům Telefónica odkoupila 59 milionů akcií za cenu 456 Kč na jednu akcii (15,5 eur). Telefónica tak zaplatila 1,1 miliardy USD a zvýšila svůj podíl v Českém Telecomu o 18,3 procent.

V polovině ledna 2005 získala společnost Telesystem International Wireless Inc, (TIW), kanadský mobilní operátor kotovaný na burze, od soukromých investorů zbývajících 72,9 procent vlastního kapitálu společnosti Oskar Holdings N.V., mateřské společnosti Oskar Mobil a.s., českého poskytovatele služeb GSM. Mezi prodávající patří ABN Amro Capital, nizozemská soukromá kapitálová společnost, Advent International Corporation, soukromá kapitálová společnost se sídlem v USA, AlpInvest Partners, nizozemská soukromá kapitálová společnost, EMP Europe, soukromá kapitálová společnost se sídlem ve Velké Británii, Evropská banka pro obnovu a rozvoj, Evropská investiční společnost, JP Morgan Partners, soukromá kapitálová společnost se sídlem v USA, Mediatel Capital, lucemburský rozvojový kapitálový fond a Part’Com, francouzská John Ventura společnost. Dohodnutá částka dosahovala přibližně 500,5 milionů USD.

Po dokončení výše uvedené transakce uzavřela společnost Vodafone International Holdings BV s Telesystem International Wireless Inc (TIW) dohodu o převodu 100procentního podílu ve společnosti Oskar Mobil a.s., českého mobilního operátora, a 79procent podílu ve společnosti MobiFon S.A., rumunském mobilním operátorovi a poskytovateli hlasových a datových komunikačních řešení, za celkovou finanční úhradu 3,5 miliard USD a převzetí čistého dluhu ve výši 950 milionů USD.

Společnost Intel, gigant v oblasti počítačových čipů, oznámila v září 2005 odkup české společnosti Grisoft, která vyvíjí antivirové programy. Tato dohoda je její největší investicí ve střední a východní Evropě. Společnost Intel Capital, investiční odnož Intelu, a polský partner Enterprise Investors se zavázali zaplatit 1,2 miliardy Kč (52 milionů USD) za většinový podíl ve společnosti Grisoft. Investice Intelu činí 16 milionů USD. Grisoft je společnost se 14letou tradicí se sídlem v Brně, a její program AVG je nainstalován přibližně na 25 milionech osobních počítačů na celém světě.

Chemický průmysl
V průběhu roku 2005 realizoval Agrofert akvizici na Slovensku – odkoupil od vedení a zaměstnanců slovenské chemické továrny Duslo Šala většinový podíl v Prezamu, jediném akcionáři Dusla, za 85 milionů USD. Skupina Agrofert působí v chemickém a potravinářském průmyslu a tvoří ji Deza, Precheza, Precolor, Kostelecké uzeniny, Penam a AGF Trading. Spolu s Unipetrolem skupina vlastní Aliachem a Lovochemii.

Zábavní průmysl
Televizní vysílací společnost Central European Media Enterprises (CME), kotovaná na americké burze se sídlem na Bermudách, uzavřela konečnou dohodu o odkoupení 85procentního podílu ve skupině podniků, které vlastní podíl ve skupině TV Nova, televizní společnosti se sídlem v České republice od české finanční skupiny PPF, za 679 milionů USD v hotovosti a akciích. CME dále získala opční právo na zvýšení svého majetkového podílu v těchto společnostech na 100 procent. Společnost toto právo využila a zaplatila 216 milionů USD za zbývajících 15 procent. CME také odkoupila všechny podíly ve společnosti CET 21, jež vlastní vysílací licenci TV Nova až do roku 2017.

V listopadu roku 2005 získala mediální společnost Modern Times Group Broadcasting (MTG, Švédsko) 50procentní podíl v TV Prima, za který zaplatila GES Media Holding (Česká republika) 117 milionů USD.

Ocelářský průmysl
V říjnu roku 2005 zvítězila společnost Mastercroft (součást ruské skupiny Evraz Holding) ve výběrovém řízení na převzetí 98,96procentního podílu ve společnosti Vítkovice Steel a.s., třetím největším tuzemském výrobci oceli. Za podíl zaplatila 286 milionů USD.

Investiční fond First Reserve and American Metals and Coal International se sídlem ve Spojených Státech odkoupil od Zdenka Bakaly 19procentní podíl ve společnosti RPG, která ovládá těžební společnost Ostravsko-karvinské doly (OKD). Hodnota transakce činí 232 milionů USD.

Utility
ČEZ a.s., státem ovládaná elektrárenská skupina, byla v roce 2005 v oblasti akvizic velmi aktivní. Její největší akvizicí bylo západobulharské sdružení distributorů elektrické energie, působící v oblasti Sofie, které získala od bulharské vlády za celkovou částku 349 milionů USD. Toto sdružení tvoří distribuční společnost hlavního města, distribuční společnost pro sofijskou oblast a distribuční společnost města Pleven. Tato akvizice je součástí strategie ČEZu expandovat na východoevropský trh elektřiny.

ČEZ dále zvítězila ve výběrovém řízení na odkoupení 51procentního podílu v distribuční společnosti Electrica Oltenia (Rumunsko). Nákupní cena podílu činí 199 milionů USD. Transakce byla dokončena v říjnu 2005. Oltenia je největší z osmi rumunských distribučních společností s 1,36 milionem zákazníků a 19procentním podílem na trhu.
 
Skupina J&T Finance získala 36,6procentní podíl ve společnosti První energetická. Hodnota nákupu činí 107 milionů USD. V roce 2004 zobchodovala První energetická téměř 492 milionů kWh elektrické energie. Její příjmy dosáhly 465 milionů Kč (15,8 milionů eur) a její čistý zisk dosáhl 3,2 milionů Kč. Skupina J&T vlastní podíly i v jiných energetických společnostech včetně 51procentního procentního podílu v AISE, 37procentního podílu v Severočeské energetice a 34procentního podílu v Pražské energetice.

K.O.P., člen skupiny Karbon Incest, pokračovala v odkupu akcií od menšinových vlastníků Českomoravských dolů (ČMD). Na konci června zvýšila svůj podíl z 83,67 procent na 92,62 procent. K.O.P. koupila balík 240 500 akcií ČMD za 529 milionů Kč. Tomu předcházel nákup 105 400 akcií v nominální ceně 1260 Kč. K.O.P. již v dubnu získala 90 700 akcií povinným odkupem.

Farmacie
V září získaly společnosti J&T (Česká republika) a PPF (Česká republika) 13 procent akcií společnosti Zentiva, největšího výrobce farmaceutických výrobků v České republice. Finanční skupiny odkoupily akcie od fondu Warburg Pincus (WP) (USA). Fond prodal přibližně 28 procent akcií Zentivy v druhé polovině září 2005. Nyní vlastní přibližně 20procentní podíl ve společnosti. Před prodejem akcií vzrostla cena akcí Zentivy na rekordní úroveň, poté, co společnost získala farmaceutickou společnost Sicomed (Rumunsko). Zentiva koupila 51procentní podíl ve společnosti za 102 milionů USD. Zentiva zamýšlí vyhlásit veřejnou nabídku na úpis zbývajících 49 procent akcií společnosti.

Spotřební trh
Ahold převzal všech 67 supermarketů společnosti Julius Meinl v České republice a zvýšil počet svých obchodů na 300. Ahold provozuje supermarkety Albert a hypermarkety Hypernova. Obchody Meinl budou přejmenovány na Albert. Hodnota transakce činí 40 milionů USD.

Investiční konsorcium se dohodlo o koupi výrobní a distribuční sítě skupiny Nowaco, dánského dodavatele mražených mořských výrobků, za 90 milionů euro. Divize, kterou tvoří provozovny v České republice, na Slovensku a v Maďarsku koupilo sdružení JP Morgan Partners and Bancroft Private Equity za kupní cenu 73 milionů euro a převzetí dluhů v hodnotě 17 milionů euro. Po prodeji je hlavní činností Nowaca téměř výhradně obchod s mraženými výrobky. Divize výroby a distribuce v roce 2004 realizovaly přibližně 48 procent obratu společnosti a kolem 77 procent hrubého zisku.

Nemovitosti
Investiční domy Walton Street Capital a Merill Lynch Principal Investment se staly novými vlastníky obchodního komplexu Millennium Plaza a Hotel Marriott. Transakce byla uzavřena v červenci 2005 a její hodnota činí 153 milionů USD. Předchozím vlastníkem komplexu byla společnost B.H. Centrum, dceřiná společnost společnosti Strabag.

Australská společnost Babcock & Brown koupila nové nákupní centrum Galerie Butovice za 135 milionů USD. Centrum koupilo do developerské společnosti ING Real Estate Development (IRED). Transakce byla uzavřena v květnu 2005.

V polovině března 2005 dokončila skupina Markland akvizici nákupního centra Kotva od akciové společnosti Kotva. Markland vlastní irští investoři Paddy Kelly a Sean Mulryan. Hodnota transakce činí 60 milionů USD.

Meinl European Land se stal novým vlastníkem brněnského nákupního centra Futurum, které počátkem února 2005 odkoupil od Euro Mall Ventures za 47 milionů USD. Meinl European Land je středoevropská investiční společnost. Euro Mall Ventures je společnost se společnou majetkovou účastí, který tvoří TK Development, GE Capital Investment Holding a fond HCEPP ll Luxembourg Master, jenž řídí Heitman International.

10. června 2005 prodal Český statistický úřad budovu bývalého ředitelství v Karlíně místní realitní kanceláři Proxima Immorent za 371 milionů Kč (15,1 milionů USD/12,3 milionů eur).

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy