Potomci starodávných pecí (1. díl)

16.01.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Srdcem každé kuchyně bývala odjakživa pec a později kamna s pečicí troubou. Dnes hlavní roli v kuchyňském prostoru převzaly moderní trouby, varné desky a sporáky. Vybaveny moderními technologiemi se nám snaží přípravu jídla maximálně zjednodušit, zpříjemnit a zkrátit.

Při výběru velikosti trouby i sporáku je zásadním faktorem především počet členů domácnosti, způsob stravování rodiny a její životní styl. Jinou sestavu pro vaření a pečení zvolí svobodný mládenec, mladí manželé nebo pár důchodců. Pro svobodného mladíka nebo slečnu, kteří žijí v souladu s posledními trendy přibližně do třiceti let single neboli bez partnera, je dostačujícím vybavením kuchyně v garsoniéře mikrovlnná trouba a elektrická dvouplotýnka. Mladí manželé s dětmi potřebují několikrát denně nakrmit rodinu kvalitní stravou, s čímž jim pomůže objemná multifunkční trouba, čtyř- popřípadě šestiplotýnková varná deska a mikrovlnná trouba s funkcí grilování a "crisp" pro pečení křehkého pečiva a sušenek. Zralí manželé, kterým už děti postupně odešly z domova, si naopak nevaří každodenně, ale zato v klidu, s chutí a maximálním komfortem. Zvolí proto inteligentní spotřebiče vyšší cenové kategorie a pro pestrost stravy kombinované plotny varné desky. S ohledem na svou peněženku se však leckdo spokojí s cenově výhodnou alternativu pro základní tepelnou úpravu jídla a koupí obyčejný sporák - základní model bez zvláštních vymožeností a nadstandardů.

Kromě rozdílných individuálních požadavků na funkce, výkon a polohu zůstává zásadní otázkou při výběru spotřebiče zdroj energie, který máme k dispozici a který se rozhodneme, například s ohledem na jeho cenu, využívat. Nejčastěji volíme mezi elektřinou a plynem, popřípadě vhodně obě média kombinujeme. Se zdrojem energie souvisí nejen výše našeho inkasa, ale také způsob, komfort a doba přípravy jednotlivých pokrmů. Dalším důležitým rozhodnutím je, zda preferujeme samostatně stojící sporák, nebo varnou desku a pečicí troubu. Celou sestavu nejspíš doplníme mikrovlnnou troubou, popřípadě jiným, osobitým a nezvyklým způsobem tepelné úpravy pokrmů, jakým může být dokonce i otevřené ohniště.

Cenově nejdostupnější kombinaci varné desky a pečicí trouby reprezentuje na trhu v posledních letech poněkud opomíjený samostatně stojící sporák. Důvodem větší obliby vestavěného sporáku je především jeho kompaktní vzhled dobře rezonující s moderní kuchyní, která se často stává součástí obytného prostoru. Jeho výhodou je vzájemná prostorová nezávislost dvou základních komponentů: varné desky a pečicí trouby, která zásadním způsobem osvobozuje návrháře a tvůrce od dispozičních limitů konkrétního prostoru. Varná deska je osazena v libovolném místě přímo do pracovní plochy, čímž odpadne problematická mezera mezi pracovní deskou a samostatně stojícím sporákem, kde se vytrvale usazují obtížně odstranitelné nečistoty a prach. Při výběru varné desky je s ohledem na údržbu vhodné zvolit typ s regulací z čela kuchyňské linky a vyhnout se regulačním knoflíkům osazeným v ploše pracovní desky. Jejich ovládání v rovině ploten s nádobami, ze kterých prská omastek a valí se horká pára, vede k několikanásobně vyšší špinivosti nežli u typu s ovládáním v čelní stěně. Velmi oblíbená je kombinace klasické a mikrovlnné trouby nad sebou ve vysoké skříni, která se designem spodních a horních dvířek přirozeně včleňuje do kuchyňské sestavy.

Pokud si připlatíme za moderní spotřebič nejvyšší cenové kategorie, sejme z nás během provozu promyšleným systémem samoregulace a elektronického řízení značnou část nároků na množství času a pozornosti, které jsme mu dříve byli nuceni věnovat. Doslova myslí za nás, informují průběžně o stavu připravovaného pokrmu a současně kontrolují bezpečnost provozu. Trouby dokáží upéct husu či jinou větší pečeni zcela bez naší asistence. Během přípravy pokrmu vyhodnocují míru propečení, obsah šťávy a další podstatné údaje včetně regulace teploty a par v pečicím prostoru přesně tak, že s výsledkem může být spokojen i profesionální kuchař. Na závěr pečicího procesu trouba jasným signálem upozorní, že je čas prostřít k nedělnímu obědu.

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ