Varování pro řidiče: pozor na bodový systém!

25.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Podle dlouhodobých statistik nehodovosti patří čeští řidiči mezi nejhorší v Evropě. Nový silniční zákon přináší spoustu novinek především pro tvrdší postih neukázněných řidičů.

Téma týdne: Změny a novinky pro spotřebitele v roce 2006

Nový silniční zákon má mnoho odpůrců, ale i zastánců. Jedni tvrdí, že díky tvrdšímu trestání neukázněných řidičů  přinese větší bezpečnost na našich silnicích a ochranu chodců, druzí zase že nic nevyřeší a jen přispěje ke korupci a větší šikaně řidičů. Kdo má pravdu ukáže až čas a především způsob aplikace zákona policií a státními úřady.

 Bodový systém

Hlavní změnou a pilířem nového silničního zákona je bodový systém, který začne platit od července tohoto roku. Jednotlivé přestupky řidičů budou evidovány a budou za ně přidělovány trestné body – viz tabulka. Po dosažení dvanácti trestných bodů bude následovat odebrání řidičského průkazu až na jeden rok. Pokud ho postižený řidič bude chtít zpět bude muset absolvovat přezkoušení v autoškole. Naopak jestliže řidič po dobu jednoho roku nespáchá žádný přestupek budou mu čtyři trestné body umazány. Řidiči, který vydrží bez přestupku tři roky se vymažou z jeho rejstříku všechny trestné body. Bodový systém již funguje  v zahraničí a například v Itálii, kde ho zavedli v roce 2002 snížil počet nehod a úmrtí o přibližně 20%.

Počty bodů za vybrané přestupky:

Počet trestných bodů Vybrané přestupky
1 trestný bod Vjetí do pěší zóny, parkování v zakázaném úseku
2 trestné body Nepoužití bezpečnostního pásu, nebo dětské autosedačky
3 trestné body Držení mobilního telefonu během jízdy, překročení povolené rychlosti o více než 20 kilometrů v obci nebo o více než 30 kilometrů mimo obec
4 trestné body Nedání přednosti v jízdě, neumožnění přejít chodci na značeném přechodu
5 trestných bodů Řízení automobilu bez platné technické kontroly, překročení rychlosti v obci o více než 40 kilometrů nebo o více než 50 kilometrů mimo obec
6 trestných bodů

Vjíždění na železniční přejezd v okamžiku, kdy je to zakázáno

řízení auta řidičem, kterému bylo předtím zabaveno řidičské oprávnění

7 trestných bodů Jízda pod silným vlivem alkoholu, odmítnutí dechové či krevní zkoušky, zavinění dopravní nehody, při které někdo zemřel nebo byl vážně zraněn

 Větší pravomoci policie a také vyšší pokuty

Další novinkou je zvýšení pravomocí městských strážníků, kteří mohou již od začátku tohoto roku kontrolovat alkohol u řidičů a měřit jejich rychlost. Od července budou moci policisté opět na místě odebrat řidičský průkaz a zablokovat vozidlo, což v současnosti nemohou a opilý řidič tak může opět nasednout do automobilu a vyjet na silnici.

Velmi výrazné je rovněž zvýšení pokut za jednotlivé přestupky. Za nejtěžší dopravní přestupky jako je řízení pod silným vlivem alkoholu a řízení bez řidičského oprávnění dostane neukázněný řidič pokutu ve výši až 50 000 Kč (bude mu strženo i 7 trestných bodů). Minimální výše pokuty udělené na místě bude 1 500 Kč, maximální pak 5 000 Kč. Výše pokut u nás tak bude korespondovat s výší pokut, jež vůči řidičům uplatňují vyspělé země EU.

 

Ostatní novinky v silničním zákoně

Mezi další novinky silničního zákona patří povinné svícení po celý rok a zavedení povinných dětských sedaček pro děti s hmotností do 36 kg a výškou do 150 cm. Nově se také bude posuzovat rozdílným způsobem výše alkoholu v krvi u řidiče. Hraniční hodnotou bude 0,3 promile alkoholu. Pokud bude mít řidič méně dostane tři trestné body a nižší pokutu, pokud více bude mu odebráno sedm trestných bodů a bude pokutován v rozmezí 25 000 až 50 000 Kč. Řidič který způsobí pod vlivem alkoholu nehodu bude moci být odsouzen až ke třem letům vězení namísto současného jednoho roku.

Ministerstvo dopravy chystá k silničnímu zákonu velkou vysvětlovací kampaň. Její konkrétní podoba bude představena v nejbližší době. Kromě bilboardů, speciální webové stránky s úplným přehledem nových pravidel a tištěné inzerce se natáčí i pokračování televizního pořadu Neznalost neomlouvá s právníkem Ivem Jahelkou, které se bude týkat nového silničního zákona.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.


 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky