Potomci starodávných pecí (2. díl)

24.01.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


V podstatě se vlastně tolik nezměnilo: i prastaré trouby, které dnes už známe nejvýš ze sem tam zachovalé chalupy nebo spíše ze skanzenu, dokázaly totéž jako současné kuchyňské spotřebiče - vařily, pekly, ohřívaly a navíc ještě zajistily teplo v celé světnici.

Jen naše požadavky se trochu změnily - už nechceme před každým vařením zatápět, do trouby potřebujeme vidět skleněnými dvířky a na sporáku se neobejdeme bez regulace. Tohle a spoustu dalších inovativních funkcí zajistí současné výrobky zcela spolehlivě.

Elektrický sporák

Jednou z mála nevýhod elektrické trouby je její vysoká energetická náročnost, a proto je před jejím zakoupením nutné ověřit, zda je v domě či bytě k dispozici dostatečný příkon. Naopak k významným výhodám elektřiny oproti plynu patří především možnost plynulé regulace teploty uvnitř elektrické trouby. Topná spirála je umístěna ve spodní i horní části trouby, takže je pokrm propečen rovnoměrněji. Dokonalý a stejnoměrný ohřev, který každá hospodyňka ocení při pečení drobného či vánočního cukroví, zajistí horkovzdušná trouba, ve které horký vzduch neustále cirkuluje ve vnitřním prostoru trouby poháněn ventilátorem. Díky cirkulaci vzduchu je možné v troubě péci bábovku současně s vepřovou pečení.
Při vaření na varné desce s klasickými litinovými elektrickými plotnami je třeba počítat s dlouhým náběhem do správné provozní teploty a stejně dlouhou setrvačností. Výrobce se proto zpravidla snaží v přiložených návodech instruovat svého zákazníka tak, aby se naučil tuto nevýhodu využívat a šetřit energií. Například tepelnou setrvačnost masivních kovových ploten lze využít vhodně načasovaným vypnutím plotny, často však v této fázi pasivního ohřevu hrozí připálení pokrmu. Velmi dlouhá tepelná setrvačnost po vypnutí může při nedbalosti nebo chvilkové nepozornosti způsobit zbytečné problémy: popáleniny nebo dokonce požár, například při nedbalém odložení utěrky. Některým hospodyňkám trvá celá léta, nežli se naučí elektrické plotny úsporně a efektivně využívat. U modernějších typů elektrických sporáků je proto užitečným a bezpečným technickým detailem signální kontrolka, která upozorňuje na rozpálenou plotýnku.

 

Plynový sporák

Plynová trouba má na rozdíl od elektrické umístěný zdroj tepla - plynový hořák - pouze v dolní části. Vzduch ve vnitřním prostoru trouby má proto v různých polohách různou teplotu a přirozeně se míchá pouze rozdílem teplot. Může proto snadněji docházet k připalování spodní části pokrmů. Naopak výraznou výhodou plynu je snadná a rychlá regulace výkonu při vaření na plynových plotnách varné desky. Nevýhodou je nutná manipulace s otevřeným ohněm při zapalování ploten i trouby, což může mít zvláštní význam v domácnostech s malými dětmi. Kromě toho plynové plotny při provozu nepříjemně hučí a zvyšují tak hlukovou zátěž vyplývající ze vzájemné úzké a tolik moderní vazby kuchyně a obytného prostoru. Pokud na plynu přeteče hrnec s vařicí vodou s těstovinami nebo polévkou, zpravidla uhasí plameny, přičemž plyn do místnosti nadále proudí. Levnější typy je proto nezbytně nutné celou dobu užívání hlídat a kontrolovat, dražší typy mají automatickou pojistku, která při zhasnutí plamene automaticky uzavře přívod plynu.

 

Výhody multifunkční trouby

Mezi výhody tak zvané multifunkční elektrické trouby patří především možnost pečení více pokrmů současně, které nám kromě času ušetří značnou část výdajů na spotřebu energie. Ventilátor, který zajišťuje trvalou cirkulaci horkého vzduchu ve vnitřním prostoru trouby, je zárukou rovnoměrného propečení všech druhů pokrmů - od lehkých moučníků, kynutého těsta až po velké pečeně. Současně zabraňuje větším tepelným výkyvům při vkládání a vyjímání pokrmů, protože pohybem vzduchu se tato ztráta rychle vyrovná. Významnou výhodou je také o 20-30°C nižší teplota pečení nežli v klasické elektrické troubě, což je bezpečnější v domácnostech s malými dětmi a současně nižší spotřeba energie šetří naší peněženku. Na elektronickém displeji trouby jsou přehledným způsobem zobrazeny všechny základní informace o pečení: teplota ve vnitřním prostoru trouby, čas pečení a nastavená funkce trouby.

 

Parní trouba

Novinkou v široké nabídce kuchyňských spotřebičů je parní trouba, jejíž hlavní výhodou je šetrná příprava pokrmů, která potravinám zachovává všechny cenné látky a charakteristiky: barvu, vitamíny a minerální látky. Další výhodou je přesné měření a regulace vnitřní teploty v rozmezí od 40° do 100° C. Systém umožňuje současnou přípravu tří chodů současně, přičemž nedochází k přenosu a vzájemnému ovlivňování vůní a chutí jednotlivých pokrmů. Vzhledem k netradičnímu topnému médiu - páře - je poloha parní trouby v každé kuchyni velmi flexibilní.

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ