Změňte mobilního operátora i dodavatele elektřiny

26.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Změnit mobilního operátora nebo dodavatele elektřiny je snadné. Ani jednou změnou ale neušetříte. Mobilní operátoři jsou tři, dodavatelé elektřiny taky a ani jeden s cenami určitě výrazně neklesne. Vysoké zisky jsou přece tak krásné!

Téma týdne: Změny a novinky pro spotřebitele v roce 2006

V květnu loňského roku vešel v platnost nový zákon o elektronických komunikacích, který spotřebitelům přinesl jednu výraznou a významnou novinku: přenositelnost účastnických čísel v mobilních sítích. Specializované portály napsaly o této novince již desítky článků, u nás se budeme věnovat pouze ekonomickým aspektům celého procesu.

Všechno něco stojí. Ani zavedení nové služby není zadarmo. Operátoři odhadují, že celkové náklady přesáhnou miliardu korun. Podle zkušeností ze států, kde již přenositelnost funguje přejde mezi operátory ročně cca 2% zákazníků. Obdobné to bude pravděpodobně i u nás. Náklady operátoři ale kupodivu nepřenesli na klienty. Oskar Vodafone a T-Mobile si za přechod účtují pouhou korunu, EuroTel má přechod zdarma, zaplatit však musíte za aktivaci, a to téměř stokorunu.

Proces přenosu čísla od jednoho operátora k druhému se dá shrnout do tří bodů:

  1. Požádejte nového operátora o přenos čísla
  2. Navštivte svého stávajícího operátora a požádejte o ukončení smlouvy
  3. S novým operátorem si dohodněte datum startu

Proces je o něco málo složitější, ale zde uvedené základní tři body dokazují, že strach z přechodu z jedné sítě do druhé mít rozhodně nemusíte mít. Prostudujte nabídky standardních tarifů, vyberte nejlevnější a k tomu operátorovi přejděte. Zůstane vám absolutně stejné číslo jako nyní, jen účty (nižší) budete platit jinam.

Podrobně se přenositelnosti mobilního čísla věnuje např. tato stránka.

Od roku 2002 probíhá také liberalizace trhu s elektřinou. Svého dodavatele si ti největší odběratelé mohli vybrat právě v roce 2002, odběratelům nejmenším, tedy domácnostem se trh otevřel letos s novým rokem. Co to pro domácnosti znamená? Prakticky nic moc významného. Pouze to, že máme právo si vybrat (obdobně jako u mobilů) toho nejlevnějšího dodavatele. Není tedy důležité kde bydlíme ani kdo je majitelem drátů přivedených k nám dobytu nebo domku, ale jen a jen nabídka od distributorů.

Oblast trhu s elektřinou reguluje Vyhláška ze dne 21. prosince 2005 o Pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s elektřinou a provedení některých dalších ustanovení energetického zákona.

Distributor není dodavatel
Změna legislativy platná od 1.1.2006 se žádného zákazníka přímo nedotýká. Většina změn je prakticky jen administrativních. Pokud bychom ale uvažovali o změně dodavatele elektřiny musíme nejprve znát nové pojmy. Distribuce elektřiny je zajištění její dopravy od výrobce k zákazníkovi. Tato činnost zůstane nadále regulovanou, což znamená, že její rozsah a ceny budou stanovovány formou cenových rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Dodávka elektřiny, tedy její spotřeba na odběrném místě, a produkty, ve kterých zákazník elektřinu odebírá, je od 1. 1. 2006 stanovována dodavatelem elektřiny, a to na základě tržních principů.

Od letošního prvního ledna můžeme měnit dodavatele elektřiny, nikoliv distributora. Tím pro mě zůstane vždy jen a pouze ten distributor, k jehož síti je naše odběrné místo fyzicky připojeno. Toho času například na jihu Čech a Moravy E.ON.

Je to snadné, ale nic to nepřinese
Změnit dodavatele je snadné. Stačí zavolat na E.ON, ČEZ nebo Pražskou energetiku a požádat operátory dodavatelů o vysvětlení podrobného postupu, resp. poslání příslušných formulářů. Bohužel však nemůžeme očekávat, že se změnou dodavatele ušetříme velké částky. Podle Energetického regulačního úřadu tento sice reguluje jen cca 50% ceny pro koncového spotřebitele (část spojenou převážně s distribucí od výrobce ke spotřebiteli) a cena za vlastní silovou elektřinu (komoditu) regulaci nepodléhá, zkušenosti ze zahraničí neukazují na výrazné pohyby cen směrem dolů. Možná tomu u nás bude jinak.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky