Strana zelených usiluje o to, aby policie byla znovu důvěryhodná

16.02.2006 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


Volební lídr Strany zelených v Královéhradeckém kraji, obhájce lidských prav a novinář Stanislav Penc dnes na briefingu ministra vnitra Františka Bublana poukázal na to, že několik významných neziskových organizací, které se zabývají prevencí násilí ve společnosti, nebyly přizvány k účasti na kampani proti všem formám násilí. Kampaň s názvem Násilí ne povede Ministerstvo vnitra ve spolupráci s nevládními organizacemi.

Na briefingu ministra vnitra Františka Bublana k zahájení kampaně vznesl Stanislav Penc  dotaz, proč k jednání s ministrem nebyly pozvány Helsinský výbor, Liga lidských práv a Dokumentační středisko pro lidská práva. Právě tato sdružení kritizovala policejní zásah proti účastníkům tanečního setkání CzechTek 2005 a upozornila na pochybení ze strany Policie ČR a ministerstva vnitra. Odpověď ministra, který poukázal na to, že byly pozvány neziskové organizace, s kterými ministerstvo vnitra spolupracuje, Pence neuspokojila.  Stanislav Penc se domnívá, že ministr vnitra by se měl tématem prevence násilí zabývat odborně a neřídit se politickým klíčem či osobními preferencemi. Problematiku prevence násilí ze strany státu považuje Penc za důležité téma, které nelze obcházet. Občanská sdružení,  „opomenutá“ ministerstvem vnitra připravují k tomuto faktu společné prohlášení. Stanislav Penc se mimo jiného zajímal o to, proč doposud nikdo nebyl veden k zodpovědnosti za prokazatelné zneužívání pravomoci policie při zásahu proti účastníkům CzechTeku 2005.

Zelení se zasadí o to, aby policie znovu získala respekt u spoluobčanů tak, jak tomu bylo například za první republiky. „Současný neutěšený stav bezpečnostních složek státu je dle našeho mínění následkem cechovního způsobu vedení jejich práce,“ řekl Stanislav Penc.Věříme, že většina policistů nastupuje do služby především proto, že v tom vidí poslání a ne získání finančního či jiného prospěchu. Nedůvěra v policii velké části spoluobčanů pramení především z toho, že  kontrola nad činností příslušníků Policie ČR a Ministerstva vnitra ČR není  prováděna nezávislou institucí mimo jmenované složky státu, ale inspekcí ministra vnitra a odborem stížností, které svým založením prokazatelně nepřispívají k odhalování možných pochybení proti zákonu ze strany policistů“.

Strana zelených považuje za alarmující to, že policii v mnoha případech řídí nebo ovlivňují ti, kteří věří, že hlavním posláním ozbrojených složek je represe. „Dobrým začátkem ke změně tohoto stavu by byla důsledná očista těchto a jiných státních institucí od nomenklaturních kádrů předchozího režimu, příslušníků StB a Lidových milicí. Stejně tak je nutné pečlivě přezkoumat zákony a nařízení platné v ČR ve vztahu k Ústavě a Listině základních práv a svobod,“ řekl volební lídr Strany zelených v Královéhradeckém kraji a  obhájce lidských prav Stanislav Penc. „Věříme, že dosažením cíle, tedy, aby Policie ČR byla respektovanou složkou státu dosáhneme jen tehdy, když ti, kteří policisty školí a vyučují stejně tak ty kteří ji řídí nebudou sami policisté, ale respektované osobnosti veřejného života,“ dodal Penc.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy