Rozvoj dopravní infrastruktury v Libereckém kraji

16.02.2006 | , Stavební veletrhy Brno
Tiskové zprávy


Na veletrhu Urbis Invest, který bude probíhat společně se Stavebními veletrhy Brno 2006 ve dnech 25. až 29. dubna 2006, bude představen regionální projekt Libereckého kraje na vytvoření moderního dopravního obslužného systému na území tří států v rámci Euroregionu Nisa.

Euroregion Nisa patří mezi nejaktivnější regiony v České republice z hlediska dopravní obslužnosti a nachází se mezi městy Zittau v Německu, Jelenia Góra v Polsku a českými Liberec a Jablonec nad Nisou. Od roku 2000 existuje projekt nazvaný Regiotram Nisa, jehož hlavním posláním je zlepšení infrastruktury v regionu. Jde především o vytvoření systému pro provozování moderní veřejné dopravy založené na páteřní síti kolejové dopravy. Cestující by měli dostat k dispozici moderní mezinárodní veřejný dopravní systém, který zvýší nejenom kapacitu, ale hlavně kvalitu dopravní obslužnosti regionu, což by mělo zastavit negativní trend poklesu zájmu o veřejnou kolejovou dopravu na Liberecku. Projekt by měl naplnit také dopravně politické cíle Evropské unie a České republiky, vytvořit ekologickou variantu vůči individuální automobilové dopravě, zlepšit dostupnost center měst z příměstských oblastí a především zlepšit kvalitu spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Základním charakteristickým rysem kolejového dopravního systému Regiotram Nisa je propojení železniční a tramvajové infrastruktury, umožňující prostřednictvím provozu TramTrain vozidel zavedení smíšeného provozu na železničních tratích. Umožněno tak bude bezpřestupové dopravní spojení mezi příměstskými oblastmi a centry spádových měst v regionu. Výhledově se počítá také s napojením na velká turistická střediska regionu – Tanvaldský Špičák, Harrachov a Rokytnice nad Jizerou.

Nositelem projektu je Liberecký kraj a mezi partnery patří Ministerstvo dopravy ČR, Správa železniční dopravní cesty, s. o., Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a trojice České dráhy a. s., Statutární město Liberec, Město Jablonec nad Nisou, které již před šesti lety podepsaly „Memorandum o spolupráci při řešení dopravní obslužnosti v liberecko-jablonecké aglomeraci" a tím deklarovaly prvotní společný zájem na vytvoření zcela nově koncipovaného regionálního systému veřejné dopravy.

„Veřejností je základní myšlenka programu Regiotram Nisa vnímána pozitivně, záměr má podporu všech významných skupin, a tak nezbývá než čekat, až se celý projekt začne realizovat a sloužit lidem v regionu,“ komentuje stav projektu Linda Futerová, tisková mluvčí Libereckého kraje.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy