Nezatěžujte rozpočet zbytečnými poplatky

20.02.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Ptáte se, jak ulevit rodinnému rozpočtu? Zkuste se podívat na vaše účty, které platíte a pouvažovat, zda právě poplatky nejsou ta cesta, kde lze ušetřit. Podívejme se na to, jak se poplatkům ubránit …

Téma týdne: Jak ulehčit rodinnému rozpočtu

Také máte napnutý rodinný rozpočet? Žijete od výplaty k výplatě a každý měsíc netrpělivě čekáte, až vaše výplata bude připsána na účet? Nebo nejste zastáncem zbytečného vyhazování peněz a neradi vytahujete z kapsy více než musíte? Banka, pošta, obec, televize, rozhlas, telefon. To je jen zlomek institucí či služeb, které nás ročně stojí nemalé finanční prostředky. Přestože jednotlivé poplatky nemusí být příliš vysoké, v konečném součtu však mohou ukrojit výraznou část z rodinného rozpočtu.

Jednoduchá rada
Rada, jak ulevit rodinnému rozpočtu, je vcelku prostá: „Nezatěžujte jej zbytečnými platbami“. To se však lehce říká, ale hůř provádí. Zkusme projít některé z pravidelně se opakujících plateb a podívat se, jak tyto nepříjemné výdaje omezit.

Televize, rozhlas, telefon
Jestliže sledujete televizi nebo posloucháte rádio, jistě jste zaregistrovali zvýšení tzv. koncesionářských poplatků. V současnosti tak každý měsíc musíte platit pravidelně za televizor 100 Kč a za rozhlas 45 Kč. A je jedno, zdali jde o relaci komerční nebo veřejnoprávní.

Ovšem co můžete ovlivnit, a to dosti výrazně, je výše telefonních účtů. A nemusíte ani omezit délku svých hovorů. V případě mobilních telefonů je vždy důležitá dobrá volba nejen operátora, ale zvláště nastavených parametrů. Mobilní operátoři nabízí celou řadu balíčků, na kterých můžete ušetřit stovky korun ročně. Stačí zajít na pobočku vámi zvoleného poskytovatele a nechat si poradit, jaký tarif by vám nejvíce vyhovoval. U pevných linek stačí pouze omezit volání ve špičce a počkat si na méně zpoplatněná časová pásma, které začínají již od 7 hodiny večerní (alespoň pokud jde o největšího poskytovatele, kterým je Český Telecom). Další možností je využít služeb internetu. Máte-li přístup k tomuto médiu, volání přes internet je výrazně levnější.

Poštovní služby, bankovní poplatky
Česká pošta rok od roku zdražuje své služby. Pokud jste již delší dobu neposlali žádnou listovní zásilku, pak vězte, že za standardní psaní zaplatíte 7,50. Pokud jej pošlete doporučeně, připravte si minimálně 22 Kč, ovšem záleží na hmotnosti. A jak se tomuto zdražování bránit? Omezit využívání služeb pošty. Jako vhodná alternativa se jeví e-mail popř. „esemeska“.

Další oblast, kde lze hledat rezervy a ušetřit, jsou bankovní poplatky. Základem je platit za služby, které opravdu využíváte. Proto se při volbě balíčku podívejte, co vše obnáší, co je zdarma a co a v jaké výši je zpoplatněno. Samostatnou kapitolou jsou bankomatové operace. Při výběru z bankomatu je lepší preferovat vyšší částky, než chodit několikrát za měsíc vybírat po stokoruně. I případě bankovních poplatků může internet rozpočtu výrazně ulevit. Za transakce uskutečněné pomocí některého z kanálů přímého bankovnictví zaplatíte podstatně méně než prostřednictvím osobních návštěv některé z bankovních poboček.

Nevyhnutelné poplatky
Jsou však poplatky, kterým se prostě neubráníme. Mezi ně můžeme zařadit např. poplatek za používání dálnic či za svoz komunálního odpadu. Zatímco dálniční známka stojí každého, kdo vyjede z vozidlem na takto zpoplatněné vozovky, 900 Kč ročně, výše poplatku za odpad je odvislá od lokality, ve které poplatník žije. Rozdíly však nejsou nijak velké a pohybují se v řádu stokorun (Ostrava 498 Kč, Brno 500 Kč, Miroslav 340 Kč, Benešov u Semil 384 Kč).

Závěrem
Přestože se některým poplatkům nevyhneme, pořád existují mezírky a možnosti, jak ulevit rodinnému rozpočtu. Jen je stačí najít.


Další finanční tipy a triky naleznete na
http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky