Státní podpora: Komise navrhuje snížit byrokratickou zátěž u malých státních dotací

14.03.2006 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Evropská komise navrhuje vyjmout větší množství malých dotací z povinnosti dodržovat pravidla státní podpory podle Smlouvy o ES. Tento plán je součástí širší iniciativy, akčního plánu pro státní podpory, který byl navržen s cílem zjednodušit pravidla státní podpory a zlepšit ekonomickou analýzu dotací. Komise navrhuje zvýšit strop současného nařízení „de minimis“ ze 100 000 na 150 000 eur. Dotace, které tento práh nepřekročí, nejsou považovány na státní podporu a nevyžaduje se u nich předběžné oznámení Komisi. Návrh rovněž obsahuje řadu ochranných opatření proti zneužití těchto ustanovení. Než Komise návrh definitivně přijme, budou se k němu členské státy moci vyjádřit.

Komisařka pro hospodářskou soutěž, Neelie Kroesová, prohlásila: „Usiluji o modernizaci a všeobecné zlepšení pravidel státní podpory. Připravují se i další opatření ke zjednodušení, konsolidaci a rozšíření stávajících výjimek. Tento soubor opatření poskytne členským státům větší pružnost pro lepší nasměrování podpory, zejména ve prospěch malých a středních podniků“.



Tato předloha bude zaslána členským státům k první konzultaci, aby se k ní mohly vyjádřit. Další konzultace členských států i ostatních zúčastněných stran proběhnou v období od června do listopadu postupem podle nařízení Rady (ES) 994/98.

Návrh bude k dispozici na stránce:

http://europa.eu.int/comm/competition/state_aid/others/action_plan/


Návrh de minimis je součástí opatření, která Komise přijala v červnu 2005 za účelem provádění akčního plánu pro státní podporu (viz IP/05/680 a MEMO/05/195). Dokument definuje řídící zásady souhrnné reformy pravidel státní podpory v průběhu následujících pěti let. Konkrétně stanoví, jak Komise zamýšlí využít pravidla státní podpory podle Smlouvy o ES, aby podnítila členské státy přispívat ke strategii růstu a zaměstnanosti prostřednictvím snížení celkových úrovní podpory, přičemž zbývající podpora by se zaměřila na zlepšení konkurenceschopnosti průmyslu EU, vytváření udržitelných pracovních míst, zajištění sociální a regionální soudržnosti a zlepšení veřejných služeb.

Podle současného nařízení de minimis nemá finanční pomoc do výše 100 000 eur během 3 let ve prospěch jedné společnosti zásadní vliv na hospodářskou soutěž a obchod mezi členskými státy, a proto se nepovažuje za státní podporu. Zvýšení stropu na 150 000 eur zohledňuje inflaci a růst HDP v EU od doby, kdy byl strop de minimis zvýšen naposledy. Současný návrh rovněž za určitých podmínek rozšiřuje oblast použití i na zpracování a uvádění zemědělských produktů na trh. V souladu s předchozími návrhy Komise, konkrétně s novou předlohou souboru výjimek pro různé druhy regionální podpory, bude oblast působnosti pravidla de minimis omezena na transparentní druhy podpory, u nichž je možné předem určit přesnou částku podpory.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy