Prostoru navzdory

15.03.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


S malou koupelnou se důvěrně seznámil každý nájemce, družstevník nebo vlastník bytu v panelovém domě. Unifikovaná koupelna v bytovém jádru byla nejen malá, ona už ani menší být nemohla.

Malá koupelna však nemusí být jen nutným zlem, naopak, může vzniknout i zcela plánovaně. Dnes je tato koupelna spolu s dalšími plošně poddimenzovanými koupelnami v cihlových domech terčem kritiky a středem pozornosti všech investorů při rekonstrukcích bytu. Při stavbě rodinného domu vzniká malá koupelna naopak zcela plánovaně a to zpravidla jako druhá nebo třetí v domě. Využíváme ji jako příruční, provozní a v dispozici ji často umisťujeme do přízemí.

Univerzální a praktická
Malá koupelna v přízemí domu je většinou víceúčelová. V minimálních domcích v ní diskrétně umisťujeme kotel, který by nám horní pobytovou a prostorově luxusnější koupelnu zbytečně hyzdil. Pokud nemáme možnost umístit automatickou pračku v samostatné hlukově oddělené místnosti, nacházíme jí často jako součást koupelny v přízemí. Pračku, sušičku a případně koš na použité prádlo je vhodné zabudovat do výklenku pod výstupní schodišťové rameno, pokud to vzájemný vztah koupelny a schodiště dovoluje. Prostorově výhodným řešením je umístění sušičky nad pračku a jejich maximální prostorové oddělení od hlavního provozu koupelny příčkou. Žaluzie pak provozní část koupelny milosrdně a elegantně skryjí. V malé koupelně také může být umístěna toaletní mísa sloužící jako rezerva při obsazení samostatného WC. Úklid nám usnadní volba závěsného klozetu, který malou místnost navíc příhodně opticky odlehčí.


Umývadlo v hlavní roli
Mezi zcela zásadní a neopominutelné vybavení malé koupelny patří umývadlo. To bývá nejfrekventovanějším zařizovacím předmětem v místnosti a proto by měla být jeho poloha v rámci malé koupelny dobře promyšlená. Ačkoliv je dnes standardem šířka umývadla 60 a více centimetrů, v malé koupelně vystačíme s umývadlem šířky 50-55 cm. Umývadlo by mělo být především dobře přístupné a zajišťovat při mytí a případné manipulaci s předměty ve svém okolí dostatek prostoru. Nikdy by nemělo bránit úplnému otevření dveřního křídla. Obzvlášť v malých koupelnách je praktickým řešením umývadlo osazené v desce, do koupelnové skříňky, popřípadě instalované do předem připraveného výklenku. Zvýšený komfort nám poskytnou také odkládací plochy, které jsou součástí samotného umývadla. Ideální a cenově náročnější variantou jsou umývadla z umělého kamene, která plynule a beze spár navazují na odkladní plochu. Jejich velkou výhodou je libovolné tvarování dle individuálních návrhů, široká barevná paleta, snadná údržba, výborná hygiena provozu a značná mechanická a chemická odolnost. Výtvarně zajímavou a prostorově úspornou variantou je umývadlo rohové.

 
Zrcadlo, řekni mi...
Nad umývadlem je ideální místo pro zavěšení zrcadla s osvětlením a případně toaletní nástěnné skříňky s dostatečným úložným prostorem. Pokud koupelnu osvětluje přirozené denní světlo a z prostorových důvodů jsme nuceni umístit umývadlo pod okno, kde na něj není dostatek místa, řešením bude instalace zrcadla na pohyblivém a nastavitelném rameni do boční zdi. Při návrhu okna bychom měli v koupelně volit vyšší parapet, abychom mohli lépe využít zdi k osazení zařizovacích předmětů, polic, otopného žebříku, háčků na ručníky a podobně. Pokud je dům orientovaný tak, že nás denní světlo a sluneční svit při pohledu do zrcadla oslňují, instalujeme na okno žaluzii popřípadě módní a praktickou římskou roletku.

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ