Obliba e-aukcí stoupá

29.03.2006 | , Kompass Czech Republic a. s
Tiskové zprávy


Koncem loňského roku spustila česká pobočka francouzské nadnárodní skupiny, firma  Kompass Czech Republic a. s. internetové stránky www.nakupniaukce.cz. Jsou určeny firmám a úřadům, které hledají nové dodavatele a nízké ceny. E-aukce je efektivní způsob, jak vytvořit konkurenční prostředí pro výběr dodavatele.

Pohodlí, úspory času i peněz, to nabízejí nákupy po Internetu. Jejich obliba roste jak mezi jednotlivci, tak také u firem. Koncem loňského roku spustila česká pobočka francouzské nadnárodní skupiny, firma  Kompass Czech Republic a. s. internetové stránky www.nakupniaukce.cz. Jsou určeny firmám a úřadům, které hledají nové dodavatele a nízké ceny. E-aukce je efektivní způsob, jak vytvořit konkurenční prostředí pro výběr dodavatele.

Skupina Kompass spravuje největší světovou databázi společností obsahující 2 mil. firem ze 70 zemí světa. Od roku 2005 provozuje její česká pobočka Kompass Czech Republic a. s. elektronické tržiště  Kommarket. Jen podle údajů od českých nákupních manažerů se  celková hodnota obchodů realizovaných loni prostřednictvím tohoto tržiště pohybuje okolo 1,2 mld. Kč.

Součástí Kommarket byla až do konce loňského roku tzv. e-aukce. Jejím oddělením vznikly internetové stránky www.nakupniaukce.cz. „Aukce jsme z elektronického tržiště oddělili, protože se ukázalo, že se jich většinou účastní jiné osoby než ty, které pracují s tržištěm. Provázanost byla tedy spíše na škodu. Dalším a možná důležitějším důvodem bylo to, že někteří klienti chtěli využívat pouze e-aukce,“ vysvětluje obchodní ředitel firmy Kompass Ing. Daniel Totušek.

Vyhlášení e-aukce je otázkou několika minut a doba jejího trvání je nastavitelná. Záleží hlavně na náročnosti produktu a potřebném času pro rozhodnutí, zda je možné s cenou jít ještě dolů, ale zpravidla nepřesáhne 1-1,5 hodiny. U zaběhlých firem nejsou výjimkou aukce do 30 minut. Loni na www.nakupníaukce.cz  proběhlo několik desítek dražeb.

E-aukce vhodně navazují na výběr potenciálních dodavatelů prostřednictvím elektronického tržiště. Nabízejí totiž možnost uspořádat mezi vybranými dodavateli reverzní dražbu, a tím snížit cenu na minimum.  E-aukce je však rovněž možné pořádat zcela samostatně bez vazby na elektronická tržiště. Letos na  www.nakupniaukce.cz  reverzní dražby pořádaly například firmy Papirius nebo Žďas, bezpečnostní agenturu si prostřednictvím  www.nakupniaukce.cz v listopadu loňského roku  vybírala ČSA. Během necelých dvou hodin klesla vyvolávací cena 50,6 milionu korun na konečných 47 milionů.

E-aukce jsou nástrojem nákupních oddělení firem, ale zajímavé výhody přinášejí rovněž veřejné správě. „Hlavními přínosy elektronických nástrojů, jako je e-aukce nebo elektronické tržiště, pro úřady jsou určitě  transparentnost výběrových řízení, samozřejmě úspory, ale třeba také možnost archivace aukcí včetně grafu jejího průběhu,“ míní Daniel Totušek. České úřady elektronické nástroje začaly používat v roce 2002, kdy jim byla stanovena povinnost nakupovat informační technologie do dvou milionů korun po síti. Od té doby objem  elektronického zadávání veřejných zakázek vzrostl. Podle údajů Ministerstva informatiky to bylo 50 mil. Kč v roce 2002 a 1 mld. 335 mil. Kč v roce 2005. V současné době se připravuje nový zákon o veřejných zakázkách s účinností od 1. června.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy