Martínek: Rusy zajímalo, jak podporujeme bydlení a opravujeme panelové domy

30.03.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka vzrostl o 13 procent počet turistů z Ruska, kteří loni navštívili Českou republiku. Řekl to na veletrhu cestovního ruchu v Moskvě ve dnech 23. a 24. března.

„Po Japoncích jsou Rusové na druhém místě v počtu návštěvníků, kteří v Česku utratí nejvíce peněz. Krásy České republiky si jich přijelo prohlédnout 185 tisíc a chceme přilákat další,“ konstatoval ministr Martínek.

V Moskvě se prezentovalo na třicet českých subjektů - přijeli představitelé krajů, cestovních kanceláří i lázeňských domů. Celkově bylo na moskevské výstavě na 400 vystavovatelů z 50 zemí světa. Ministra doprovázel také vládní koordinátor prezentací Česka v zahraničí, Čechokanaďan Otto Jelinek. „Turistický potenciál Ruska je obrovský a je třeba toho využít. Česko není jen místem pro turistiku, ale je to také místo dobrého podnikání. Teď bychom se měli zaměřit především na prezentaci českých regionů,“ řekl.

„S Ruskem máme tradiční vztahy, ve kterých chceme pokračovat,“ řekl ministr, který se v Moskvě setkal také se svým ruským protějškem Vladimirem Jakovlevem. Diskutovali spolu zejména o problematice bydlení, Martínek informoval Jakovleva o deregulaci nájmů a seznámil ho se situací v oblasti financování samosprávy. Oba ministři dále hovořili o státní politice a podpoře bydlení (dotace MMR, SFRB, státní podpora stavebního spoření atd.). Ministr Jakovlev nabídl účast na jednání evropských ministrů regionálního rozvoje. „Rusové mají velký zájem zjistit, jak podporujeme bydlení, jak opravujeme panelové domy, což je jejich velký problém,“ komentoval Martínek.

Martínek se v Moskvě sešel také s předsedou Federální agentury cestovního ruchu V. I. Stržalkovským. Výchozím bodem jednání byla podepsaná smlouva o vzájemné spolupráci v oblasti cestovního ruchu. V návaznosti na ni vznikne společný výbor pro cestovních ruch. Martínek nabídl předsedovi, aby místem prvního jednání výboru byla ve druhé polovině června 2006 Praha. „Přiblížil jsem kolegovi Stržalkovskému představu ministerstva o organizaci cestovního ruchu v ČR - vytvoření turistických regionů, včetně jejich infrastruktury, dálnice, železnice. Cílem naší koncepce je podpora cestovního ruchu v regionech, aby turisté nenavštěvovali pouze Prahu a další vybrané a známé lokality,“ přiblížil Martínek.

V závěru jednání oba představitelé diskutovali otázku rozvoje regionálních letišť v Pardubicích, Brně, Karlových Varech.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy