Rekordně drahá zima pro pojišťovny

03.04.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Tak nám ta příroda dává pěkně zabrat. Po nezvykle dlouhé zimě přišlo rychlé jarní tání a s ním povodně. Velkou část nákladů na opravy silnic nebo odstranění povodňových škod ponesou pojišťovny. Kolik stála letošní zima pojišťovny?

Téma týdne: Počasí a pojištění

"Letošní zimní údržba silniční sítě v Královéhradeckém kraji vyšla na více než 245 milionů korun. Tolik zatím žádná zimní údržba v historii silnic ve správě kraje nestála," píše se na internetových stránkách kraje. Letošní dlouhá a tuhá zima prodražila údržbu silnic jen v tomto regionu o zhruba 43 milionů korun oproti stejnému období loňského roku. Peníze navíc musí kraj sehnat. A nebo bude v létě méně opravovat. Zima totiž nebyla drahá jen údržbou komunikací, ale přímo nebo nepřímo poškodila také vozovky samotné. Další náklady si tedy vyžádá rekonstrukce vozovek.

A co škody na sotukromém majetku? Na rozdíl od rizika zvýšené potřeby posypových materiálů se proti škodám způsobeným tuhou zimo dá bránit. Jak? Pojištěním. A tak zima způsobuje škody silničářům, motoristům, soukromým osobám, firmám a nakonec i pojišťovnám. ČTK provedla anketu mezi největšími domácími pojišťovnami a z ní vyplynulo, že pojišťovny zaznamenaly desítky tisíc škod způsobených tíhou sněhu nebo námrazou za stovky milionů korun. Podstatně více škod se také stalo motoristům na zledovatělých silnicích. Jen Česká pojišťovna eviduje zimní škody za více než půl miliardy korun. "Česká pojišťovna od začátku zimy eviduje 12.500 pojistných událostí z tíhy nebo sesuvu sněhu, či námrazy s celkovým odhadovaným plněním půl miliardy korun," řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek. Ve světle aktuálních informací o škodách způsobených povodněmi je to velmi vysoké číslo. Podle ČP bylo k dnešnímu dni nahlášeno 1900 povodňových pojistných událostí. Toto číslo se ještě výrazně zvýší, pravděpodobně však nedosáhne takových rozměrů, jako v roce 1997 a 2002. Před námi je však téměř celý rok.

Když sečteme odhadovaná pojistná plnění České pojišťovny, Kooperativy a Allianz jen na pojištění majetku, pak dojdeme k závratnému číslu přibližně 800 milionů plus další stamiliony na plnění z pojištění aut. Příčinou drtivé většiny nehod byl právě sníh a led na silnicích.

Pro pojišťovny nic dramatického. Ty jsou pojištěny (zajištěny) u zahraničních zajišťoven. Horší je to pro klienty, tedy pro nás občany. Je možné, že po vzoru zátopových map vzniknou i mapy sněhové a tam, kde bude oblast s vyšší pravděpodobností sněhové kalamity bude dražší pojištění. Je nepravděpodobné, že by se po letošní zimě začalo enormně více pojišťovat. Rozhodně si však bude dobré přečíst pojistné podmínky a zjistit všechny výluky z pojištění. Pád střechy v důsledku dvou metrů neodklizeného sněhu? Pardon... na to se pojištění nevztahuje. Jen do metru.

Není možné souhlasit s Václavem Havlem, že padaly střechy "chrámů konzumu". *) Padaly střechy supermarketů, padaly střechy moderních i starších výrobních hal. Padaly střechy nové i staré. Pro nás je důležité ptát se, kolik to stálo, kdo to zaplatí a jak se tomu do budoucna bránit. Dávat hlavu do písku a spoléhat na statistiku, že už se to znova opakovat nebude se nevyplatí. Podívejme se na povodně: červenec 1997, srpen 2002, březen 2006. Necelých devět let a troje katastrofální záplavy.

Fintrik závěrem
Nečekejte na další pohromu. Plakat nad rozlitým mlékem je opravdu k ničemu. Dnes ještě relativně levné pojištění může někomu připadat jako zbytečné vyhazování peněz, zítra však může být vše jinak. Pojistné podraží a vám, aniž bychom přáli něco špatného, zničí dům tornádo.

Všechno podstatné o pojištění se dozvíte v této sekci našeho serveru.

*) Projev Václava Havla na na Successors´ European Youth Summit 2006 (celý text zde).

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky