Dubnový komentář k vývoji makro ukazatelů

11.04.2006 | , Atlantik AM
MAKRODATA A EU


Nadále v Evropě čekáme na výraznější známky ekonomického oživení, jehož předpovědi jsou už slyšet snad na každém kroku. V USA se projevují první náznaky možných problémů, jedním z nich je ochlazení na tamním realitním trhu.

Ten je jedním z mnoha okének, kterými může unikat svěží vítr americké konjunktury. Stabilní nadále zůstává pracovní trh. Region střední Evropy je v současnosti ovlivněn politickými faktory (Polsko i Maďarsko), Česká republika si v jednoletém horizontu drží solidní vyhlídky.

Spojené státy:

  • Měsíc březen s sebou přinesl pokles na realitním trhu, jehož delší trvání by mohlo vést k oslabení současného postavení amerického spotřebitele. Ten drží nad vodou americký produkt. Příspěvek domácí spotřeby k HDP činí v současnosti více než dvě třetiny.
  • Inflační rizika se neprojevila v původní očekávané síle, ale nadále v ekonomice zůstávají. Nízká zůstává jádrová inflace, ceny komodit ale budou tlačit na spotřebitelské ceny, neboť začíná motoristická sezóna (vyšší poptávka po benzínu).
  • K USA již tradičně patří také její problémy z vnější nerovnováhou. Američané více dovezou než vyvezou, ze země se ztrácí domácí měna. Její úbytky jsou vyrovnávány přílivem zahraničních investic do amerických cenných papírů (v dolarech), jejichž atraktivita souvisí se schopností těchto instrumentů přinášet výnos. A ten je navázán na cenu peněz, kterou určuje Fed. Možný konec zvyšování sazeb proto může ohrozit také  atraktivnost amerických investic.
  • V březnu se podle očekávání zvýšila základní americká úroková sazba FFR (Federal Funds Rate) na 4,75% z předchozí úrovně 4,50%. Krátkodobě sice může Fed ještě párkrát zvyšovat, a to nejspíše jednou do června a podle vývoje ekonomiky také v druhé polovině roku. Z dlouhodobého hlediska už ale nemá mnoho prostoru. S koncem navyšování sazeb v USA souvisí také stabilita dolaru. V březnu klesl dolar k euru až k úrovni 1,22 USD/EUR. Technicky se měnový pár eurodolar již dlouho pohybuje v širším koridoru 1,170 - 1,230 USD/EUR. Další setrvání v něm závisí na vývoji americké ekonomiky, a nad zužováním úrokového diferenciálu mezi evropskou a americkou ekonomikou.
  • Stále dobrá čísla přicházejí z amerického trhu práce. Míra nezaměstnanosti v březnu byla stále pod 5% (4,7%). Nadále je hlavní devizou pružnost, i v budoucnu čekáme vysokou poptávku po pracovních silách ze strany amerických firem. V konečné fázi ekonomického cyklu, ve které se Spojené státy nacházejí, dochází k uzavírání produkční mezery a najímání většího počtu pracovníků, není jisté, kdy nastanou první příznaky obratu ve vývoji amerického hospodářství.

EU:

  • Předstihové ukazatele ekonomických podmínek v hospodářství ukazují budoucí oživení. Růst ekonomiky je stále z většiny podmíněn exportními schopnostmi jednotlivých zemí. Slabá zůstává nadále domácí poptávka. Právě na spotřebě domácností bude záviset budoucí robustnost oživení v Evropě. Růst hrubého domácího produktu by se mohl ke konci roku pohybovat lehce nad 2,0%.
  • V březnu ponechala Evropská centrální banka úrokové sazby na 2,50%, podle očekávání trhu. Prezident Trichet poté ale překvapil, když nastínil možnost, že sazby zůstanou dlouhodoběji stabilní. Tato slova se projevila zejména na devizových trzích, když se euro mírně propadlo k dolaru. Další možné utahování monetární politiky lze čekat až v červnu, bude docházet ke snižování úrokového diferenciálu mezi evropskou americkou ekonomikou.
  • Současné ekonomické oživení s sebou nese také některá inflační rizika. Spotřeba domácností zatím roste stabilně, nedochází tedy k inflačním tlakům, nízké zůstávají hlavně hodnoty jádrové inflace.
  • Mírně lepší čísla přicházejí z pracovního trhu, vesměs jde o sezónní vlivy spojené s jarním obdobím. Bez strukturálních reforem se situace na nepružném trhu jen tak nezlepší.

ČR:

  • Předvolební guláš již pomalu vře i na české scéně. Mnoho nutného se již tradičně zřejmě nestihne. Solidní růst české ekonomiky nahrává koaličním stranám, opozice má pod hledáčkem deficity veřejných rozpočtů. Naštěstí se hospodářství neřídí jen slovy politiků.
  • Na devizovém trhu si koruna prošla v březnu korekcí, kterou ustála. Z fundamentálního hlediska by kurz mohl ještě více posílit a dlouhodobě k tomu také dochází. Konvergenční příběh posilování měn přistupujících k euru bude pokračovat. Nicméně příští měsíc bude kurz zřejmě stagnovat v koridoru 28,50-29,00 CZK/EUR.
  • Inflační čísla se pohybují kolem tří procent a takové hodnoty čekáme i v nejbližším období. Důležité v nadcházejícím čase bude reflexe rostoucích cen energií (motoristická sezóna v USA) v ostatních cenách potravin.
  • Zahraničnímu obchodu stále dominuje automobilový průmysl. Konečné rozhodnutí o investici společnosti Hyundai jen zvýší koncentraci a závislost českého exportu právě na tomto odvětví.
  • ČNB nezvýšila sazby, a to jednohlasně. Ze stolu zřejmě definitivně zmizela varianta snížení kvůli silné koruně. A relativně nízký růst cen v ekonomice nedává příčiny pro zvyšování. Negativní úrokový diferenciál proti zemím Eurozóny by tak v dubnu mohl ještě vzrůst (pro hovoří i nyní silná koruna).
  • Více než fundament budou v dubnu kapitálové trhy ovlivňovat sentiment investorů na středoevropský region (povolební situace v Maďarsku a „předvolební“ situace v Polsku) a také situace v Eurozóně.

Tabulka: Odhady základních makroekonomických ukazatelů ke konci roků 2005 a 2006

USA EU ČR
2005 2006e* 2005 2006e* 2005 2006e*
HDP (růst v %) 3,2 3,5 1,7 2,0 6,9 4,6

Míra inflace (index CPI v %)

3,4 2,9 2,2 2,0 2,2 2,7
Míra nezaměstnanosti (v %) 4,9 4,7 8,3 8,3 8,9 8,1
Základní úroková sazba (v %) 4,75 5,25 2,5 3,0 2,0 2,5

Zdroj: ABN, MS, DB, Bloomberg, ČS, Eurostat

* průměr odhadu

Autor článku

Robert Šíbl  

Články ze sekce: MAKRODATA A EU