Kulturní zážitek za přijatelnou cenu

13.04.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Když se řekne slovo muzeum, většinou se nám vybaví dlouhé, nudné expozice z dob povinné školní docházky. V dnešní době však existují tisíce zajímavých muzeí z nichž si zaručeně vyberete.

Téma týdne: Tipy na rodinný výlet

Jedna z nejdelších zim v posledních letech už snad definitivně skončila. Všeho moc škodí, a tak budeme rádi, že lyže, sáňky, boby, brusle bezpečně na rok schováme. Nyní nám ale vyvstává otázka, co s volným časem? Pokud nejste milovníci sportu, můžete využít krásného počasí a vyrazit za kulturou. Jestliže dáváte přednost aktivnější dovolené, můžete spojit cyklistický výlet s návštěvou zajímavých muzei nebo galerií.

Po celé republice najdeme spousty různě tématicky zaměřených muzeí. Každý člověk, bez ohledu na zájmy, si zaručeně vybere. Dobrým způsobem, jak najít vyhovující téma nebo oblast, je využít specializovaných internetových serverů. Velice kvalitní je stránka www.cz-museums.cz, kterou spravuje Asociace muzeí a galerií České republiky. Kromě výpisu jednotlivých muzeí a galérií, se dozvíme další spoustu zajímavých a užitečných informací. Podrobný seznam dostaneme také na www.pruvodce.com. Pod položkou muzea a galerie si můžete podle regionů nechat zobrazit jednotlivá zařízení z nichž některá jsou i s podrobným popisem. Do třetice můžete shlédnout stránky Ministerstva kultury, kde je však seznam značně omezen.

Ceny vstupů se mohou výrazně lišit. I zde platí pravidlo, že čím je lokalita turisticky zajímavější, tím jsou ceny vyšší. Velice často se setkáme se symbolickým vstupným, ale v některých muzeích, zvláště v Praze, za prohlídku zaplatíme i více než sto korun.

Většina muzeí a galerií mají celoroční provoz, přesto je vhodné si před plánovaným výletem zjistit, zda budou mít na daný termín otevřeno. Zvláště v době konání školních výletů je to více než žádoucí.

Pro inspiraci vám nabídneme několik zajímavých míst k navštívení:

Grafitový důl, Český Krumlov
Expozice je situována v důlním provozu. Celkový prohlídkový okruh je v délce cca 1800 m. Část návštěvníci absolvují důlním vláčkem. Najdeme zde základní důlní zařízení, grafitové ložisko nebo mineralogické zajímavosti. Muzeum je otevřeno sezónně. Vstupné činí 150 Kč a celkem nám prohlídka zabere 80 minut.

Muzeum lidové architektury, Zubrnice
Při návštěvě tohoto muzea narazíme na hospodářskou usedlost včetně stodoly, špýcharu, kůlny na vozy a funkční teplovzdušné sušárny. Je to unikátní ukázka interiérové a exteriérové expozice života a práce zemědělce v období přelomu 19. - 20. století do 30. let 20. stol.. Dále je zde vesnický obchod, škola, kostel nebo mlýn. I v tomto případě je otevřeno pouze sezóně s možnosti individuální domluvy během celého roku. Za vstup zaplatí dospělí 20 korun.

Pivovarské muzeum, Plzeň
Pivovarnické muzeum v Plzni nám nabídne nově dokončenou expozice - "Příběh piva" - od starověku až po současnost. Mimo jiné můžeme obdivovat autentický právovárečný dům s gotickou sladovnou, dvěma replikami historických hospod, valečkou, hvozdem, historickými sklepy, kuriozitami a zpřístupněnými městskými hradbami s chmelovým a ječmenným polem. Je zde celoroční provoz a zaplatíme 50 korun za prohlídku.

Poštovní muzeum, Praha 1
Nebude asi žádným překvapením, že v tomto muzeu najdeme poštovní známky České republiky, Československa , Evropy a USA. Dále můžeme obdivovat specializované výstavy známkové tvorby – Hradčany, ruská zemstva, klasické rakouské poštovní známky a jiné. Provoz muzea je celoroční za vstupné ve výši 25 korun.

Muzeum řemesel Nový Dvůr Letohrad, Letohrad
Muzeum řemesel zaujímá vrchní tři patra v památkovém objektu bývalé sýpky z roku 1750. První patro přiblíží například unikátní kompletně vybavenou paramentářskou dílnu. Druhé patro muzea začíná prohlídkou světnice představující život na tehdejší vesnici. Práci sedláka dokumentuje soubor nářadí, strojů a pomůcek v další expozici. Ve třetím patře si můžete prohlédnout hasičský vůz z roku 1902 a další unikátní předměty související s expozicí hasičství, zajímavé vybavení staré školní třídy, staročeské hospody a železniční stanice. Základní vstupné činí 60 korun a provoz je celoroční.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky