Téma dne: hrubá stavba (2. díl)

14.04.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Prvním krokem při zahájení stavby je polohové a výškové vytyčení stavby na našem pozemku. Je vhodné tuto činnost svěřit odborné geodetické firmě, která o výsledku své práce předá i náležitou zprávu s garancí.

Co nás tedy čeká?

Stavební firma v této fázi již zná území, ve kterém bude stavět. Musí mít připraven základní materiál na započetí stavby a rovněž v závislosti na roční době, v níž dochází k zahájení stavby, připravena příslušná opatření k zajištění všech v budoucnu použitých technologických postupů. Na staveniště již musí být přivedena elektřina (staveništní rozvaděč s napětím 380 V) a užitková voda - dvě média, bez nichž se stavba neobejde.

Pokud námi zvolená stavební firma nezajišťuje i výše uvedené práce, nejpozději v této chvíli nastává čas k takzvanému předání staveniště. Pověřený zástupce stavební firmy a náš stavební dozor sepíší o tomto úkonu zápis, který bude součástí protokolu o předání staveniště. Od této chvíle můžeme začít mluvit o skutečné stavbě, která se brzy rozjede na plné obrátky.

Po vytyčení stavby mohou začít výkopové práce. Je to činnost zdánlivě jednoduchá, která často svádí k angažování méně kvalifikované pracovní síly. I tyto práce však podléhají přísným bezpečnostním předpisům, zejména v případě, že hloubení výkopů probíhá v zeminách se špatnou soudržností (písčité zeminy), kdy hrozí sesuv půdy z příliš strmých stěn. Zde mohou práce při neodborném provádění hlubokých výkopů, tedy především v případě podsklepeného domku, vést v lepším případě ke zranění. Hloubení výkopů pro podsklepený dům je práce určená pro těžkou mechanizaci, tedy pro bagr. I když zdánlivě drahé zařízení musíme zaplatit, cena lidské práce v případě svépomoci bývá dražší a především časově i fyzicky náročnější.

Po dokončení hlavních výkopových prací pro základy domu nastává čas na provedení rozvodů sítí, které se nacházejí pod základy. Ve většině případů se jedná pouze o ležatou kanalizaci, která odvádí odpadní vody z domu (z kuchyně a koupelen, případně i vody dešťové) a naváže na budoucí kanalizační přípojku, ať již bude ústit do obecní kanalizace či do naší čističky odpadních vod. Ležatá kanalizace musí být provedena pečlivě v předepsaném sklonu a v předepsaných profilech trubek, výkopy musí být dostatečně široké pro pískové lože, v němž bude kanalizace uložena. Toto pískové lože zajišťuje pro kanalizaci možnost nepatrných posunů vlivem dilatace a bude ji chránit před poškozením v průběhu dalších stavebních prací. I když stavíme dům nepodsklepený, kanalizace musí být uložena v nezámrzné hloubce, která se u nás pohybuje od 80 cm v nížinách až do minimálně 120 cm v horských oblastech. Požadavek na nezámrznou hloubku je nutné dodržet i mimo půdorys domu. Pozor tedy v případě, že podlaha přízemí je vyzvednuta nad budoucí okolní terén kolem domku.

První skutečná stavba - základy
Zakládání rodinných domků se většinou obejde bez větších statických nároků na základové konstrukce. Výjimku tvoří domy stavěné v silně svažitém území, domy podsklepené, domky velmi rozlehlé či s výraznými výškovými změnami v půdorysu stavby. V každém případě se i u jednoduchého domu mohou po dokončení výkopových prací vyskytnout problémy, které nebylo možno ani při pečlivé přípravě stavby postihnout. V této chvíli by měl být na stavbu přizván statik, který základy domu počítal a projektoval, aby provedl tak zvané převzetí základové spáry. Tím potvrdí, že základové poměry odpovídají skutečnostem známým při přípravě stavby, a proces stavby může pokračovat dál. Pokud tomu tak není, statik navrhne opravu projektovaných základů a my můžeme být klidní, že náš budoucí dům bude kvalitně založen a kvůli statickým poruchám nevzniknou poruchy fasády.


Stavební firma provede základy podle projektu, ať se jedná o základovou desku, o základové pasy či jiný druh založení stavby, například zakládání na pilotách. V této chvíli nastává první oddechový čas při výstavbě domu. Základy jsou ze železobetonu, který vyžaduje technologickou přestávku na zrání - tedy na dobu, než dosáhne únosnosti předepsané pro pokračování stavebního maratónu. Nicméně my již poprvé vidíme v reálu, jaký půdorys náš budoucí dům bude mít a naše fantazie se rozbíhá na plné obrátky. Opravdu není ten dům příliš malý? Kam přistavíme, když to nebude stačit? Je nutno podotknout, že je to zbytečná panika. Dům jsme zcela jistě pečlivě připravovali po dlouhý čas s mnoha odborníky a naše oči se jen daly ošálit deskou bez odvodových zdí.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ