Téma dne: hrubá stavba (3. díl)

18.04.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


První řada obvodového zdiva je opět důvodem k přeměření a kontrole všech rozměrů podle projektu. Zároveň je třeba v této chvíli připomenout problém vody a vlhkosti.

Stavíme do výšky

Ať již máme domek podsklepený či bez suterénu, je třeba pod obvodové zdivo umístit hydroizolaci, která bude v další fázi stavby napojena na celé navržené hydroizolační souvrství, chránící náš dům nejen před vodou, ale leckdy i před radonem. Po položení prvního "šáru" cihel či tvárnic naše srdce stavebníka poskočí radostí. Už to jede, už náš dům roste. Na práci šikovných zedníků je radost se dívat. Najednou se vynoří okenní otvory, rýsují se dveře a je čas připravit konstrukci stropu. Pokud stavíme domek, kde budeme využívat podkroví - ať již k bydlení či k jiným účelům - bude strop nad přízemím pravděpodobně železobetonový monolitický či skládaný z prvků do nosníků. Prvky mohou být keramické - hurdisky, popřípadě jiný systém skládané stropní konstrukce, který odpovídá technologii naší stavby, nebo strop z prefabrikovaných panelů. Pozor na vynechání otvoru pro schodiště do patra - zdánlivě banální připomínka, ale nezřídka se na ni zapomíná. Pokud stavíme domek přízemní bez plánované vestavby podkroví, může být strop nad přízemím již součástí střechy ve formě podhledu zavěšeného na konstrukci krovu. Železobetonový monolitický strop je opět důvodem ke krátkému oddechu z již známého důvodu technologické přestávky na zrání betonu.

V této chvíli je čas provést vertikální hydroizolaci sklepního zdiva. Na pečlivém provedení této izolace záleží, zda budeme mít v budoucnu suchý sklep. Po provedení hydroizolačního souvrství včetně předepsané ochrany izolace je možno výkopy zasypat zeminou. Zásypy však mohou být provedeny až po dokončení montáže stropu nad suterénem domu.

Cílová rovinka se blíží
Podkrovní obvodové zdivo roste ještě rychleji než v přízemí. Vyzdění štítových stěn a nadezdívky atikového zdiva netrvá dlouhou, pak už následuje zpevnění stavby obvodovým věncem, na nějž bude uložena konstrukce krovu v případě, že střecha našeho domku bude šikmá, jinak se opakuje postup zdění jako v přízemí. Současně může probíhat stavba zděných příček v přízemí domu. Teď se vymění profesionálové a nastoupí parta znalců dřeva - tesaři. Dřevěné prvky krovu již mají jistě nachystané a práce jde rychle od ruky. Po dokončení montáže nosných prvků krovu je nutno provést opatření k ochraně dřeva před škůdci a hnilobou - důkladný nátěr speciálními prostředky, pokud dřevo nebylo ošetřeno již v tesařské dílně.

A co dál? Už jen koruna našeho domu - střešní krytina, kterou může být pálená či betonová taška, skládané tvarovky, plech či jiný materiál podle projektu a sklonu střešních rovin. Při montáži střešní krytiny zároveň klempíři osadí okapní prvky a montážní firma střešní okna či střešní vikýře. Na důkaz úspěšného konce a na oslavu ukončení hrubé stavby se leckde na hřeben střechy připevňuje májka (glajcha) - malý stromeček ozdobený barevnými fáborky. Dům je sice zatím bez oken a definitivních dveří, ale stojí, má základy, stěny, stropy a střechu. Neprší nám do něj a další práce už se mohou odbývat v klidu a suchu.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ