Téma dne: hrubá stavba (4. díl)

21.04.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Sledujeme-li růst domu postupně, nenechme se zmást častými optickými klamy. K tématu hrubé stavby mne vždy napadá srovnání se starým rčením, že prvních 90 procent úkolu trvá 90 procent času a zbývajících 10 procent zabere dalších 90 procent času.

U hrubé stavby a ostatních dokončovacích prací to není tak dramatické, ale překvapivý efekt rychlosti počátečních stavebních prací je vždy strhující, zvláště v případě, že stavbu provádí erudovaná firma s kvalifikovanými pracovníky.

Rychlost, se kterou je prováděna hrubá stavba, je také do určité míry nutností. Teprve po dokončení hrubé stavby je vznikající dům alespoň částečně chráněn před povětrnostními vlivy položenou střešní krytinou. Ostatní stavební práce mohou tedy probíhat už pomalejším tempem. Dlouhotrvající deště a jiné nepříznivé počasí mohou pak ovlivnit jen provádění vnějších omítek. U staveb z plynosilikátových tvárnic je dokonce doporučeno, aby před dokončením stavba přes zimu vymrzla. Na hrubé stavbě také nebývá nutné řešit žádné nejasnosti. Pokud je precizně odvedena projektová příprava, jsou základní konstrukční principy stavby neměnné a dobře zdokumentované. V hrubé stavbě jsou obsaženy veškeré nosné konstrukce domu a ze statických důvodů ani není možné na návrhu cokoli měnit bez souhlasu projektantů. Shodu mezi projektovým řešením a skutečným provedením stavby by nám měl zajistit stavební dozor.

Zaměření
První prací na pozemku je vytýčení staveniště. Důležitost tohoto kroku snad není třeba zdůrazňovat. Připomínám jen, že kromě polohy domu je důležitá i výška, ve které má být budoucí dům založen. Nepřesné výškové osazení stavby může například zvýšit množství odvážené zeminy z výkopů, může ovlivnit odvodňování pozemku v okolí stavby a zejména může zasáhnout do sklonu kanalizace nebo způsobit její vyvedení pod terén nad nezámrznou hloubkou.

Po počátečním vytýčení budoucí stavby přijdou na řadu výkopové práce. Na začátku je vždy prováděna skrývka ornice, kterou je vhodné uložit na pozemku pro budoucí využití při finálních úpravách. Odstraňujeme ji nejen v místě stavby a budoucích zpevněných ploch, ale i nad liniovými vedeními a v místech komunikačního napojení staveniště vlastního domu a vjezdu na pozemek. Zemina z vlastních výkopů je většinou odvážena pryč. Někdy nás může překvapit, kolik zeminy se odváží, je ovšem třeba si uvědomit, že rozpojené, tedy vybagrované zeminy je objemově o poznání více, než jaká je vlastní kubatura základu domu. Zemní práce musí být provedeny i v místech přípojek, případně v místech, kde jsou navrženy drenáže pro odvodnění základové spáry domu. Proto v této době většinou vypadá pozemek jako měsíční krajina, zvláště v případě, že začneme s výkopovými pracemi například na Medarda.

Začínáme betonovat
Další postup prací nás ale pomalu začíná uklidňovat. Po montáži bednění pro nadzemní části betonových základů je rychle vybetonován vlastní základ a po nutné technologické přestávce začnou přibývat svislé obvodové zdi. Nadokenní překlady jsou dnes vesměs osazovány ze speciálních tvarovek dodávaných ke každé zdící technologii. Při využití svislých nosných konstrukcí z některého ze systémů zmonolitňovaných ztracených bednění je opět nutná technologická přestávka po vylití konstrukce betonem.

Strop nad přízemím si většinou vyžádá na určitou dobu změnu stavební technologie a tím i tempa výstavby. V současné době je časté, že stropní konstrukce u nespalného stropu je dodávána jinou firmou než ostatní části stavby. Tato dodávka pak bývá komplexní včetně přeměření skutečných rozměrů na stavbě, návrhu a dimenzování stropní konstrukce a její montáže včetně provedení všech detailů, prostupů pro kanalizaci a podobně. Poněkud jiný postup je u staveb, které nemají využité podkroví a na věnec obvodového zdiva je přímo montován krov. Jiné stavby zas mohou využívat spodní pásnice střešních vazníků jako strop nad přízemím.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ