Obchod se zahraničím utěšeně roste

24.04.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Statistiky sice vypadají většinou nudně, ale jejich podrobný průzkum nám poodhaluje zajímavé souvislosti. Dnes se podíváme na statistiky zahraničního obchodu. Jak se za deset let náš obchod se světem změnil?

Téma týdne: Ekonomika evropských států - jak si stojí Česko?

Minulý týden jsme si ukázali, že sledování makroekonomických ukazatelů je nesmírně důležité nejen pro ekonomy, ale prakticky pro nás všechny. Proto rubriku finančních rad, tipů a triků pro tento týden rozšíříme o další ekonomické statistiky. Dnes se blíže podíváme na zahraniční obchod.

Drtivá většina států planety je od nepaměti závislá na přeshraničním obchodu. Pomeranče se pěstují ve Španělsku a do Švédska se jen dovážejí. Ropa se těží v Norsku a také se dováží do jiných států. Ten dělá to a ten zas tohle, zpívá se v jednom filmu. A to je přesně myšlenka zahraničního obchodu. Statistici také někdy hovoří o obchodní bilanci, což je rozdílový ukazatel mezi vývozem a dovozem zboží a služeb.

Po vstupu Česka do Evropské unie je náš zahraniční obchod souhrnem vnitrounijního obchodu (obchodu se členskými státy EU) a obchodu se třetími zeměmi.

Vývoz vyjadřuje hodnotu odeslaného zboží do zahraničí, které přestoupilo státní hranici za účelem jeho trvalého nebo dočasného ponechání v zahraničí. Celkový vývoz se tak skládá z odeslání do států EU a vývozu do třetích zemí.

Dovoz vyjadřuje hodnotu zboží přijatého ze zahraničí, které přestoupilo státní hranici za účelem jeho trvalého nebo dočasného ponechání v tuzemsku. Celkový dovoz se tak skládá z přijetí ze států EU a dovozu ze třetích zemí.

Je vůbec důležité sledovat statistiky zahraničního obchodu? Ano je. Čistý export, což je rozdíl vývozu a dovozu je jednou ze složek HDP, neboli hrubého domácího produktu. Pokud tedy naše firmy vyvezou více, než dovezou, pak se to kladně projeví i na růstu HDP. A domácí produkt, jak víme, je klíčovým ukazatelem růstu ekonomické prosperity země a jejich obyvatel. Posledních 10 let byl trend pro nás velmi nepříznivý. Dovezlo se k nám více než vyvezlo a to je špatně. Trend se obrátil v roce 2005. Zatímco ještě v roce 2004 byl 6 měsíců v převaze import (celkové saldo bylo záporných 26,437 miliard korun), v roce 2005 to byly pouze 4 měsíce (saldo kladné ve výši 40,355 miliard).

Zajímavé je také srovnání se Slovenskem. Slováci patří téměř každý měsíc v roce k čistým dovozcům zboží a služeb. Kumulovaný schodek obchodu v roce 2005 byl záporných 76,001 miliard slovenských korun a o rok dříve téměř - 50 miliard. Tak zde nám náš východní soused za vzor být dáván nemůže.

Pokud bychom se měli na čísla o zahraničním obchodu podívat od roku 1996, pak zjistíme zajímavou pravdu. V lednu 1996 se k nám dovezlo za 56 miliard, ve stejném měsíci letošního roku za 145 miliard. To je téměř ztrojnásobení během deseti let! Velmi slušný výsledek!

Česko vždy bude závislé na dovozu surovin (zejména ropy a zemního plynu), ale i dalšího zboží ze zahraničí. Důležité je, abychom uměli tyto suroviny nebo jakékoliv jiné komodity zhodnotit, dát jim vyšší hodnotu a opět vyvézt zpět za hranice. Skvělé by také bylo, kdyby se nám podařilo zbavit závislosti na jednom odbytišti (Evropské unii, potažmo Německu) a produkty pocházející od nás by našly uplatnění i jinde ve světě.

Tabulka: Růst dovozu a vývozu ČR v letech 1996 -2004 v procentech

1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004
Dovoz do ČR

%

12,1

6,9

8,4

5,0

16,3

13,0

4,9

7,9

18,4

Vývoz z ČR

%

5,5

8,4

10,5

5,5

16,5

11,5

2,1

7,5

21,4

Další informace o zahraničním obchodu ČR najdete na této stránce, o Slovensku na této.

Zdroj dat: ČSÚ, Slovenský štatistický úrad

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality/>.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky