Co dělat, když chci pracovat v důchodě?

01.06.2006 | , Finance.cz
PENZE


Máte moc nízký důchod a chcete si trochu přilepšit? Pokud vám zdraví stále slouží, můžete si k důchodu i přivydělat. Musíte ovšem splnit jisté podmínky. Jaké? Na to vám odpoví náš Rádce.

Často vídáme inzeráty, že se hledá důchodce k částečnému nebo plnému pracovnímu úvazku. Ale může vůbec důchodce pracovat, aniž by přišel o pravidelně vyplácený státní důchod? Odpověď skýtají následující řádky.

Občan, který pobírá starobní důchod, může uzavírat pracovní poměr či dohodu o pracovní činnosti pouze na dobu určitou, maximálně však na jeden rok. Důchodce má za povinnost oznámit ČSSZ vstup do zaměstnání, popřípadě změnu pracovního poměru, který by měl za následek zastavení výplaty starobního důchodu a vrácení dávky vyplacené neprávem. Nemocenská se pracujícím důchodcům poskytuje nejdéle 84 kalendářních dnů.

Kromě obecného starobního důchodu, můžeme pobírat i předčasný starobní důchod. Přiznání tohoto druhu důchodu také neznamená, že si nelze dále přivydělávat. Výdělečná činnost vykonávaná souběžně s pobíráním předčasného starobního důchodu však nesmí být v takovém rozsahu, aby založila účast na důchodovém pojištění.

Za výdělečnou činnost nezakládající účast na důchodovém pojištění se považuje například výkon práce dohodou o provedení práce, nebo podnikání (jako OSVČ), pokud ovšem příjem z této činnosti nedosáhne (po odpočtu výdajů) výše zakládající účast na důchodovém pojištění. Tou je pro rok 2006 částka 45.200 Kč.

Pokud se rozhodnete pracovat i v důchodě, musíte tento příjem zdanit. Daní z přijmu podléhá i ta část důchodu, která za kalendářní rok 2006 přesáhne částku 198.000 korun (tj. nad 16.500 korun měsíčně). Do této částky se započítává i případný souběžný pozůstalostní důchod. V tomto případě musí důchodce podat do 31. března následujícího kalendářního roku daňové přiznání na příslušném finančním úřadě a částku daně z příjmu zaplatit.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: PENZE