Nová dohoda WTO

16.02.1999 | ,
MAKRODATA A EU


NOVÁ DOHODA WTO PŘED STARTEM

NOVÁ DOHODA WTO PŘED STARTEM?

 

Od 1. března má vstoupit v platnost dohoda sjednaná v rámci Světové obchodní organizace, která uvolňuje sektor finančních služeb. Zatím ji však neratifikovalo šestnáct států, takže start je nejistý.

Přestože je konec turbulencí na světové hospodářské scéně stále v nedohledu, má dojít už za dva týdny k dalšímu významnému liberalizačnímu kroku. Tentokrát půjde o trh finančních služeb. Dohodou sjednanou na půdě Světové obchodní organizace (WTO) se tak otevře gigantický tr

h s objemem 60 biliónů USD. Podle údajů německého ekonomického listu Handelsblatt se nad datem vstupu dohody o liberalizaci trhu finančních služeb, tedy nad 1. březnem 1999, vznáší stále otazník. Jak píše zmiňovaný list, dohodu zatím neratifikovalo 16 zemí, mezi nimi Austrálie, Argentina, Brazílie, Polsko a jako jediný stát z Evropské unie také Lucembursko.

Podle diplomatů v Ženevě (sídlo WTO) čtyřiapadesát států, které už dohodu ratifikovaly, včera mělo jednat v tom smyslu, že se nebude čekat a ustanovení dokumentu vstoupí v platnost v předpokládaném termínu. Ostatní dostanou ještě čas.

Dohoda byla sjednána v prosinci 1997 celkem 71 státy (WTO má 134 členů). Mezi nimi k dohodě přistoupily USA, 15 států Evropské unie a Japonsko. Dohoda má usnadnit zahraničním nabízitelům finančních služeb, jakými jsou banky, burzovní služby, spravování majetku a pojišťovny, vstup na trh členských států WTO. Leon Brittan z Evropské unie tuto možnost označil za "katalyzátor růstu a zdroj důvěry". Americký prezident Bill Cl

inton tuto dohodu považuje za povzbuzující krok kupředu v době celkové finanční nejistoty.

Obor finančních služeb je považován za nejrychleji se rozvíjející sektor hospodářství. Ještě před třiceti lety se finanční služby v průmyslových státech podílely na tvorbě HDP v průměru dvěma až čtyřmi procenty. Nyní to je už v Německu 5,8 procenta, ve Spojených státech 7,3 procenta a ve Švýcarsku dokonce 13 procent. Ve světovém měřítku se každý den realizují devizové obchody v hodnotě kolem 1,2 biliónu USD.

V Evropě nelze od dohody očekávat, že by měla přímý vliv na trh finančních služeb, protože ten je už i tak dost otevřený, konstatuje Handelsblatt. Dohoda však otevře cestu evropským institucím na zahraniční trhy, především v rozvojových zemích. Právě tam je otevřen

í očekáváno s jistými obavami, protože silné zahraniční instituce mohou domácí nabízitele smést. Nicméně ani jedna z 41 rozvojových zemí, které se k dohodě připojily, od ní neodstoupila, za což mohou, jak zdůrazňuje Handelsblatt, právní jistoty vtělené do dohody. Každý ze zúčastněných států může v případě porušení některého z ustanovení vznést u WTO stížnost.

Zdroj:HN

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU