Skupina IPB chce zvýšit zisk během tří let až o 5,4 miliardy Kč

15.06.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Studie, která byla zpracována na doporučení hlavního akcionáře Investiční a Poštovní banky (IPB), společnosti Nomura, uvádí, že by měla skupina IPB během tří let dosáhnout růstu zisku o 4,6 až 5,4 miliardy korun. Na včerejší tiskové konferenci to řekl generální ředitel IPB Jan Klacek.
V roce 1998 dosáhl konsolidovaný zisk skupiny IPB 1,66 miliardy korun podle mezinárodních účetních standardů (IAS). Audit podle IAS však ještě není dokončen.
V roce 1999 banka by banka měla dosáhnout čistého zisku dvě miliardy korun, řekl náměstek generálního ředitele IPB Libor Procházka s tím, že očekává zhruba osm miliard korun hrubého zisku a předpokládá další masívní tvorbu opravných položek ve výši šesti miliard korun.
"IPB připravuje projekt restrukturalizace celé finanční skupiny, který bude předložen ke schválení valné hromadě 29. června," uvedl Klacek.
Podle místopředsedy dozorčí rady IPB Randalla Dillarda chce banka posílit svoji pozici v drobném bankovnictví, zaměřit se na drobné a střední podnikání a restrukturalizovat riziková aktiva. "Chceme posílit řízení rizik v oblasti úvěrů a rozšířit tým, který vymáhá pohledávky," řekl Dillard. "IPB očekává změnu legislativy ve prospěch úspěšnějšího vymáhání zástav," dodal Klacek.
"IPB také restrukturalizuje společnosti, kde působí jako věřitel nebo akcionář," uvedl dále Dillard. Distribuční síť IPB je podle Dillarda příliš široká. "Omezíme počet poboček, hlavně těch, které prodávají pouze jeden produkt," řekl s tím, že redukce se týká asi 100 poboček.
Pobočky by se měly zaměřit na křížový prodej produktů, což je podle Dillarda efektivnější. Právě zdokonalení křížového prodeje by mělo přinést IPB výnosy 1,6 až 1,9 miliardy korun. Dalších 0,6 až 0,8 miliardy korun získá IPB racionalizací sítě a 200 až 300 miliónů korun centralizací administrativy.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ