Obchodní schodek prudce klesá

22.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Růst exportu naznačuje, že český průmysl snad již překonal zhruba roční krizi. Nečekaně příznivý výsledek obchodní bilance za květen se okamžitě promítl do posílení kursu koruny. Lze předpokládat, že centrální banka ve čtvrtek opět sáhne ke snížení sazeb.
Rozdíl mezi dovozem a vývozem činil v květnu pouhých 0,9 miliardy korun ve prospěch importů. Podle analytiků, kteří vesměs očekávali deficit obchodní bilance kolem 6 miliard korun, jde o nečekaný výsledek, který potvrzuje, že se ekonomika mění k lepšímu.
Nejen výše schodku je příznivá. Daleko zásadnější je obrat ve vývoji temp dovozů a vývozů. Zatímco import vzrostl meziročně o 3,9 procenta, vývoz zaznamenal růst dokonce o 15,2 procenta. Za prvních pět měsíců letošního roku dosáhl schodek 22,3 miliardy, což je o 11,6 miliardy korun méně než loni. Překvapující výsledek však podle expertů může též naznačovat, že půjde o omyl Českého statistického úřadu. ČSÚ nyní analyzuje, co za extrémním růstem vývozů stojí, řekl včera našemu listu mluvčí úřadu Jaroslav Macháně. Zatím však odborníci hledají příčiny ve zvatu tuzemského hospodářství.
"Nižší růst dovozů signalizuje, že ani poptávka domácností, ani fiskální výdaje se ještě plně neodrazily v poptávce po zahraničním zboží. Menší dovozy surovin svědčí o nízké ekonomické aktivitě," konstatoval Martin Hlušek z Investiční a Poštovní banky a dodal, že vývozy jsou taženy výrobky s nízkou dovozní náročností a vyšší přidanou hodnotou.

Zdroj: Hospodářské noviny 22.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU