Liberalizace trhu s plynem se vzdaluje

24.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Státní podnik Transgas vyjednává s regionálními distributory plynu o znění patnáctiletých smluv o odběrech zemního plynu. Cílem je zajistit odbyt pro patnáctiletý kontrakt, nasmlouvaný na konci loňského roku na odběr plynu v Rusku. Uvedla to mluvčí MPO Dagmar Plachá.

Distributoři se však uzavření takových dlouhodobých smluv podle dostupných informací brání. Jednání o nových smlouvách totiž Transgas zahájil v době, kdy ministerstva průmyslu a obchodu a financí mají připravit materiál o urychlené privatizaci distributorů. Vládou schválený návrh energetické politiky také předpokládá uvolňování trhu s elektrickou energií a plynem. Toto (uzavírání smluv) nejde proti liberalizaci (trhu), řekla Plachá.

Právě uzavřením patnáctiletého kontraktu s ruským Gazpromem, který téměř bezezbytku saturuje tuzemskou poptávku, si však stát podle analytika společnosti Patria Finance Ondřeje Schneidera uzavřel cestu k liberalizaci trhu, pokud by nechtěl riskovat přežití své firmy Transgas. Samozřejmě, že patnáctiletý kontrakt (mezi Transgasem a distributory) podstatně omezí možnosti otevření trhu a samozřejmě, že bude mít vliv na cenu, řekl Schneider. Samotný kontrakt přitom nemusí být podle něj nevýhodný. Transgasem nabízené smlouvy zatím žádný z distributorů nepodepsal.

Zdroj: Lidové noviny 24.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU