ČSOB v prvním pololetí s vysokou dynamikou růstu depozit

14.07.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Vysokou dynamiku růstu objemu depozit zaznamenala v letošním prvním pololetí Československá obchodní banka (ČSOB). Jak včera ČTK informoval mluvčí banky Milan Tománek, celkový objem depozit nebankovní klientely ČSOB v ČR vzrostl za prvních šest měsíců 1999 o 19,8 miliardy Kč, tj. o 18,7 procenta v porovnání se stavem k 31. prosinci 1998.
Korunová depozita vzrostla o 16,8 miliardy Kč (o 23,4 procenta) a cizoměnová o tři miliardy Kč (růst o 8,8 procenta). Zatímco růst depozit obyvatelstva podle Tománka navazuje na obdobný trend roku 1998, zásadním obratem v letošním prvním pololetí je podle něj růst depozit firemní klientely.
Segment firemní klientely totiž zaznamenal růst o 4,8 miliardy Kč (11,5 procenta), zatímco ve stejném období předchozího roku o 3,3 miliardy klesl. Nejvyšší absolutní růst objemu depozit ČSOB zaznamenala u obyvatelstva. Činil 17 procent, což Tománek označil za důsledek "dobrých zpráv". Mezi nimi na prvním místě jmenoval úspěšnou privatizaci banky do rukou silného a zkušeného partnera, stabilně pozitivní trend hospodaření banky a ocenění schopností managementu banky ze strany vstupující KBC a IFC.
Výrazně podle něj také roste počet klientů ČSOB - o 9,7 procenta - i průměrná výška depozit na klienta - o 6,7 procenta. Za zmínku podle Tománka rovněž stojí, že nebankovní finanční instituce (investiční fondy, pojišťovny a podobně) zaznamenaly v letošním roce nárůst o dvě miliardy Kč, tj. o 28,8 procenta. Na základě dosavadních údajů o růstu depozit za letošních šest měsíců v českých bankách mluvčí ČSOB tudíž předpokládá, že pololetní tempo růstu depozit v ČSOB bude nejvyšší z velkých bank na českém trhu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ