O uvolnění nájmů se bude ještě jednat

25.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ministerstvo financí bude usilovat o to, aby mu zůstalo poslední slovo v deregulaci nájemného

Ministerstvo financí bude usilovat o to, aby mu zůstalo poslední slovo v deregulaci nájemného. Chce proto požádat vládu, aby ustoupila od svého usnesení z minulého týdne, kdy dopracování plánu uložila ministru pro místní rozvoj Jaromíru Císařovi. "Kompetence k regulaci nájemného patří ministerstvu financí a zatím nám ji nikdo neodebral," zdůraznil Maštálka.

Šéf bytové sekce ministerstva pro místní rozvoj Jan Wagner se však domnívá, že věcný a časový plán deregulace nájmů by měl předložit ten, kdo odpovídá za bytovou politiku - tedy jejich úřad."V žádném případě tím nenarušíme kompetenci ministra financí vydat vyhlášku o regulaci cen," dodal. Obě ministerstva se zatím neshodují ani na vlastním postupu a způsobu regulace nájmů.

Finance jsou pro rychlejší cestu, která by reálnou cenu nájmů nastavila již v roce 2002, přičemž kompetence obcí by měl určit přímo zákon.

Císařův úřad chce naopak deregulace prodloužit a postup výpočtu nájmů vydat jen vyhláškou. Ministerstvo financí zatím odhaduje růst nájemného v příštích třech letech po osmi procentech. Z tohoto zvýšení představuje zhruba polovinu index růstu cen stavebních prací, zbytek je na rozhodnutí obcí. "Předpokládáme, že obce možnosti určit růst nájemného i vzhledem k poloze dom

u či bytu využijí," řekl ředitel odboru metodiky cen ministerstva financí Pavel Maštálka. Ministerstvo pro místní rozvoj podle Wagnera zatím konkrétní plán deregulací nemá.

Zdroj: MF Dnes z 25. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU