Vklady klientů u Moravia Banky činí 7,7 miliardy korun

07.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Celkem 7,7 miliardy korun činí veškeré vklady klientů u a. s. Moravia Banka (MB), přičemž objem pojištěných vkladů dosahuje 6,7 miliardy. Z nepojištěných vkladů za jednu miliardu korun tvoří 437 miliónů devizové vklady. ČTK to včera sdělil mluvčí bankovního domu Jaroslav Pochmon.

Podle něj vklady za 2,6 miliardy byly uloženy v pobočkách MB na severní Moravě, za 1,7 miliardy korun na jižní Moravě a za 2,1 miliardy korun v Praze. "Vklady fyzických osob přitom představují 75 procent celkových vkladů," sdělil mluvčí.

Jak již v neděli informoval místopředseda představenstva Pavel Vyvijal, chce MB klientům v co nejkratším čase vyplatit všechny vklady, pokud možno v plné výši. Představenstvo bankovního domu ovšem míní vyplácet vklady klientů bez zvýhodňování kteréhokoli z nich.

"Pokud by toto řešení nebylo schůdné, vklady do výše 90 procent, maximálně však do výše 400.000 korun, bude vyplácet fond pojištění vkladů, se kterým bude představenstvo aktivně a intenzivně spolupracovat," sdělil místopředseda.

Bankovní rada České národní banky rozhodla se souhlasem Ministerstva financí ČR ve čtvrtek vyřadit Moravia Banku ze stabilizačního programu, do kterého byla banka zařazena v roce 1997. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

MB se základním jměním 1,077 miliardy Kč ukončila loňský rok s účetní ztrátou 191,849 miliónu Kč. V pololetí letošního roku bankovní dům zaznamenal ztrátu 105,39 miliónu Kč. Bilanční suma k 30. červnu činila 9,983 miliardy a poskytnuté úvěry dosáhly 7,639 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ