Špidla: Úřady práce se budou zabývat nevyplácením mezd

10.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Úřady práce se budou vážně zabývat případy nevyplácení mezd, pokud obdrží informace o tom, že se tak v nějaké firmě děje. "Úřady práce dostanou pokyn, aby v okamžiku, kdy získají informace o tom, že dochází k prodlení ve mzdě, provedly důkladnou a hlubokou kontrolu a zvážily možnost, zda je vhodné podat trestní oznámení," řekl včera poslancům ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla.

Ministr to řekl ve sněmovně při projednávání vládní zprávy o řešení situace v podnicích, které svým zaměstnancům neplatí mzdy. Zprávu poslancům dopoledne přednesl premiér Miloš Zeman.

Špidla předpokládá, že úřady práce naleznou několik případů, kdy nebyl dodržen platný zákon o konkursu. "Zdůrazňuji, že budeme postupovat se vší důsledností," dodal s tím, že je nutné využít všech možností, které v tomto směru dává již platná legislativa.

Poukázal také na to, že v ČR již několik měsíců stagnuje růst nezaměstnanost. Příčiny vidí v přísunu většího množství prostředků do aktivní politiky zaměstnanosti a v celkové stabilitě českého politického prostředí, která zesiluje zájem zahraničního kapitálu. Důsledkem podle něj je, že zanikající místa jsou zhruba stejně rychle nahrazována novými.

Poslankyně ODS Eva Dundáčková vládu nařkla, že svým návrhem zákona o konkursu a vyrovnání chce zavést revitalizaci průmyslových podniků. Právě proto podle ní sněmovna vládě předlohu vrátila k dopracování. Zeman krátce předtím na sněmovnu apeloval, aby tento návrh znovu rychle projednala, protože jej považuje za jeden z hlavních nástrojů, jak situaci v podnicích řešit.

Dundáčková upozornila, že vládní představy by mohly být zapracovány do poslanecké novely zákona o konkursu, kterou se nyní zabývají sněmovní výbory. Jedním z autorů této předlohy je právě Dundáčková.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU