Mertlík: Rozpočet v roce 2001 bude vypadat jinak

13.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ministr financí a místopředseda vlády Pavel Mertlík doufá, že plánované mimorozpočtové fondy bydlení a dopravy začnou fungovat již v polovině příštího roku. "Znamená to, že pokud to projde parlamentem, bude rozpočet v roce 2001 vypadat jinak, protože rozsáhlou část kapitálových výdajů už nebude obsahovat a budou vysunuty někam jinam," uvedl Mertlík v diskusi o struktuře státního rozpočtu v pořadu České televize V pravé poledne.

Převod peněz ze státního rozpočtu na mimorozpočtové fondy fungující na kapitálovém principu může podle Mertlíka rozšířit možnosti jejich financování v rámci veřejných financí a v rámci spolupráce s okolím, například soukromým sektorem nebo Evropskou unií.

Podle člena Bankovní rady České národní banky Luďka Niedermayera, který se debaty rovněž účastnil, jsou však mimorozpočtové fondy dražší než státní rozpočet. "Tyto mimorozpočtové fondy, pokud jsou to státní fondy, jsou dražší, než když to probíhá přes státní rozpočet a jsou méně průhledné," upozornil. Vláda by podle něj měla vyhodnotit zkušenosti s působením fondů, které již byly zřízeny a měla by doložit, že jde o levnější variantu financování.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU