Kvapil napadl MF za průtahy při výplatě klientů pojišťovny Morava

13.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Místopředseda KDU-ČSL Tomáš Kvapil dnes ostře kritizoval ministerstvo financí za průtahy kolem připravovaného odškodnění klientů zkrachovalé pojišťovny Morava, které citelně zasáhla předloňská povodeň. Podle Kvapila jde o důkaz pomalosti a neschopnosti ministerstva.

Kvapil dnes novinářům řekl, že vláda bude ve středu projednávat nařízení, podle něhož budou povodněmi postižení klienti zkrachovalé pojišťovny odškodněni, a to zřejmě až počátkem příštího roku. Kvapil připomněl, že v letošním rozpočtu je přitom na jejich odškodnění vyčleněno 50 miliónů korun.

"Vítám, že se ministerstvo financí konečně rozhýbalo, nicméně to, že tři čtvrtě roku trvá příprava jednoduchého vládního nařízení a rok bude trvat výplata peněz, dokazuje, že je pomalé a neschopné - je to žába na prameni," uvedl Kvapil.

Klientům zkrachovalé pojišťovny Kvapil vzkázal, že o náhradu škody budou moci žádat okresní úřady, kam zašlou kopii pojistné smlouvy a dokladu o zaplacení pojistného, a to do dvou měsíců poté, co vládní nařízení vyjde ve sbírce zákonů. Uvedl, že poškození rovněž potřebují doklad o vzniku škody, například demoliční výměr, a čestné prohlášení o pravdivosti údajů. "Pokud při povodni přišli o tyto doklady, budou je moci nahradit čestným prohlášením," uvedl Kvapil.

Pojišťovně Morava odebralo ministerstvo financí povolení k podnikání 6. května 1998. Důvodem byla ztráta, přesahující na konci roku 1997 základní jmění o 150 miliónů korun. Pojišťovnu poslal do konkursu Krajský obchodní soud v Brně letos 22. února. Firma přiznala 280 miliónů korun pohledávek, zejména pojistných událostí z povodní v letech 1997 a 1998.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ