MB zřejmě nevyplatí desetitisícové zálohy svým klientům

14.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Moravia Banka (MB), kterou bankovní rada centrální banky vyřadila ze stabilizačního programu a rozhodla zahájit vůči ní správní řízení o odnětí licence, respektuje doporučení ČNB k vyplácení záloh deset tisíc korun svým klientům a hledá nová řešení, jak urychlit výplatu klientů. Moravia Banka to uvedla bez bližších podrobností ve včerejším prohlášení.

Banka tak zřejmě na doporučení ustoupila od svého záměru vyplatit svým klientům desetitisícovou zálohu ze všech splatných vkladů.

Záměr vyplatit zálohově maximálně 10.000 Kč na klienta oznámila Moravia Banka minulý čtvrtek s tím, že se to ovšem nebude týkat úvěrových klientů, kteří nesplácejí úvěry. Tímto opatřením chtěla řešit momentální tíživou situaci téměř 55.000 klientů MB z celkového počtu 80 tisíc, kteří se dostali do sociálních a ekonomických problémů.

ale následně upozornila, že MB by mohla realizací svého záměru postupovat nezákonně, neboť by šlo o evidentní zvýhodňování věřitele. "Někteří věřitelé by se mohli cítit znevýhodněni a jiní by byli zvýhodněni. A zvýhodnění věřitelů je za určitých okolností trestné," upozornil mluvčí Martin Švehla. Včerejší tisková zpráva představenstva zároveň uvádí, že představenstvo banky dnes pověřilo některé členy managementu k jednání na Ministerstvu financí ČR a Fondu pojištění vkladů.

Banka již také dokončila projekt emitenta k navrhované 8. emisi akcií a jak uvádí tiskové prohlášení jejího představenstva, "formou velmi podrobných a otevřených informací pro potenciální akcionáře" jej od dnešního dne (14. září) zveřejní na internetu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ