Mertlík odhaduje růst HDP v příštím roce o jedno až dvě procenta

15.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Růst HDP o jedno až dvě procenta v příštím roce pokládá za reálný ministr financí Pavel Mertlík. "Tomu je třeba přizpůsobit i rozpočet," řekl na včerejší žofínské konferenci Interview 21.

Jednání o změně prognózy hospodářského růstu, na níž bude založena revize rozpočtových příjmů směrem nahoru, však teprve "intenzívně probíhají" na ministerstvu financí. Příjmy se zvýší v řádu několika miliard korun, uvedl Mertlík bez bližších podrobností.

Ve druhém pololetí letošního roku by podle Mertlíka měl HDP vzrůst o jedno procento a za celý rok pak očekává "červenou nulu".

Podle Mertlíka je možné použít příjmy z privatizace na pokrytí rozpočtových výdajů, ne však běžné potřeby, jak tomu bylo za minulých vlád. "Pokud budou příjmy z privatizace použity na reinvestice, pak je jedno, odkud peníze půjdou. Jde o to, aby nebyly projedeny," zdůraznil s tím, že taková bude politika vlády.

V souvislosti s včerejším zveřejněním Mertlík zdůraznil, že je rozumné pokračovat v opatrné podpoře veřejné poptávky a deficitů veřejných rozpočtů v rozsahu tří až čtyř procent HDP tak, aby domácí poptávka výrazným způsobem neakcelerovala a ČNB nemusela "šlapat na brzdu".

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU