Visa vydala v ČR přes milión platebních karet

21.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Visa International, jež je nejrozšířenějším platebním systémem světa, vydala v ČR k letošnímu září více než jeden milión platebních karet. Pro výběr hotovosti slouží přes 1500 bankomatů a platit s kartami lze na více než 22 obchodních místech. Na dnešní prezentaci to uvedl regionální ředitel Visa Ivan Remšík.

Z jednotlivých peněžních ústavů vydala nejvíce karet Česká spořitelna (80,3 procenta), která provozuje i nejvíce bankomatů (57,1 procenta). Vedoucí pozici zaujímá podle údajů ke konci letošního června i v konkurenci dalších středoevropských bank.

Nejvíce je v tuzemsku rozšířena karta Visa Elektron, kterou vlastnilo v pololetí zhruba 875 tisíc lidí. Následovaly Visa Classic (asi 60 tisíc), Visa Business (přes 11 tisíc) a Visa Gold (tři tisíce). V pololetí se pohyboval počet vydaných karet okolo 950 tisíc kusů, což byl meziročně nárůst o 68 procent.

Platební systém Visa je na přechod na rok 2000 plně připraven od února 1999, nyní v řešení tohoto problému pomáhá podle Remšíka 21 tisícům partnerských bank.

Visa vydala na světě 850 miliónů karet. Mezi další významné provozovatele karetních systémů, kteří působí i v ČR, patří Europay/Mastercard, American Express Company nebo Diners Club.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ