Banky jsou vstřícnější k lidem, kteří chtějí vybírat víc, než mají na účtu

28.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Některé banky začínají být vstřícnější k lidem, kteří potřebují čerpat víc peněz, než kolik jich mají na svém osobním účtu

Některé banky začínají být vstřícnější k lidem, kteří potřebují čerpat víc peněz, než kolik jich mají na svém osobním účtu. Kontokorent neboli povolený záporný zůstatek na účtu lze totiž u nich získat poměrně snadno.

Zřízení kontokorentu znamená, že klient se může podle potřeby kdykoli dostat na svém kontě do minusu (revolvingový kontokorent), aniž by platil přísné sankce. Z přečerpané částky platí měsíčně úroky, neboť jde o úvěr, a do určité doby, zpravidla do jednoho roku od vydání povolení ke kontokorentu, se zase musí dostat do plusu. Poté opět může klient dostat nové povolení. Kromě revolvingového kontokorentu lze získat také jednorázový kontokorent, a to na základě jištění termínovaným vkladem, ručitelským závazkem, nemovitostí apod.

Někdy se zájemce o povolené přečerpání bez ručení neobejde vůbec. Některé banky kontokorent stále neposkytují.

Kontokorent znamená pro lidi velkou výhodu, protože nemusí tak úzkostlivě sledovat, aby svůj účet nepřečerpali. Může jim vytrhnout trn z paty třeba tehdy,když potřebují něco nenadále zaplatit a peníze mají třeba na termínovaném vkladu. Je to jednodušší cesta k získávání peněz než třeba spotřebitelský úvěr.

Kontokorent ovšem není zrovna levná záležitost. Například Česká spořitelna kontokorent na sporožirovém účtu úročí v současné době 14,5 % ročně, Investiční a Poštovní banka na Osobním kontu dokonce 16 %. To znamená, že kdo na sporožirovém účtu přečerpá o 10 000 korun, zaplatí za měsíc na úrocích 120 korun. Je dobré si proto půjčovat na co možná nejkratší dobu. Ve srovnání například s prodejem zboží na splátky, při němž se úroky pohybují okolo 30 %, je ovšem kontokorent vždycky výhodný.

Zdroj: Právo z 25. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ