Stát musí dát spořitelně miliardy

08.10.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Ministr financí Pavel Mertlík vyloučil, že by vláda vystavila velké banky jakýmkoliv rizikům

Ministr financí Pavel Mertlík vyloučil, že by vláda vystavila velké banky jakýmkoliv rizikům

.

Jedno z největších oddlužení na náklady státu připravuje Ministerstvo financí u České spořitelny. V zájmu udržení stability této banky a usnadnění privatizace plánuje vláda převzetí ztrátových úvěrů v hrubé hodnotě 50,2 miliardy korun. Očekávané náklady státu na tuto operaci jsou 22,6 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu Ministerstva financí, který by měl kabinet dostat ke schválení tento měsíc.

"Vyvedení části úvěrů bude nutné provést ještě do konce roku," potvrdil včera předseda FNM Jan Stiess. Riziko ztrátových úvěrů má převzít Konsolidační banka, jejíž hospodaření je přímo napojené na státní rozpočet, který plní daňoví poplatníci.

Eventuální pochybnosti o řešení špatného hospodaření spořitelny rozptýlil ministr financí Pavel Mertlík. "Stát se v případě velkých bank bude vždy chovat jako zodpovědný vlastník," zdůraznil pro HN.

Zhoršující se návratnost úvěrů vrhá v letošním roce spořitelnu do historicky nejvyšší ztráty, která by podle údajů Ministerstva financí měla na konci roku činit 14,3 miliardy korun. Bez státní pomoci by tak klíčový ukazatel kapitálové přiměřenosti klesl na 4,71 procenta, což by vedlo k zásahu České národní banky. Tomu má předejít navržený

plán, v jehož důsledku se ztráta sníží na 8,3 miliardy korun a kapitálová přiměřenost udrží na úrovni 10,03 procenta. To výrazně převyšuje minimální požadavky České národní banky.

Vybrané údaje o situaci ČS:

Celkový objem úvěrů*

156 miliard korun

Z toho rizikové*

67,5 miliardy korun

Rezervy na rizikové úvěry*

28,0 miliardy korun

Základní jmění ČS

15,2 miliardy korun

* údaje ke konci července 1999

Ztráta ČS na konci roku 1999:

- bez očistění: 14,3 miliardy korun

- po očistění: 8,3 miliardy korun

Dosavad

ní pomoc státu ČS:

1998

- proplacení státní garance 4,1 miliardy korun

-odkup 10,3 miliardy korun ztrátových úvěrů

1999

- navýšení základního jmění o 7,6 miliardy korun (vedle státu se zúčastnili i ostatní akcionáři)

Zdroj: HN z 8. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ