KB se stala účastníkem evropského platebního systému BACEE

15.10.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Komerční banka (KB) se tento týden stala účastnickou bankou evropského platebního sytému BACEE (Banking Association for Central and Eastern Europe). Jak ČTK o tom včera informoval tiskový mluvčí KB Ivo Polišenský.

"Připojením k tomuto systému pokračuje banka ve snaze o zkvalitnění služeb klientům i v těch teritoriích, která nejsou pokryta dosahem efektivních platebních systémů provozovaných v rámci zemí Evropské unie," dodal.

Cílem síťového systému BNS (BACEE Netting System) je umožnit participujícím bankám provádění platebního styku v rámci střední a východní Evropy za podmínek obvyklých v zemích EU. Systém umožňuje zpracování plateb v tentýž den, kdy klient předá bance platební instrukci. Současně zajišťuje zúčastněným bankám vysokou míru bezpečnosti krytí plateb, neboť platby jsou systémovým operátorem BNS převáděny pouze za podmínky dostatku prostředků na příslušných účtech.

BACEE byla založena před třemi lety, kdy navázala na činnost CBA (Clearing Bank Association) ustavené v roce 1993. Cílem CBA bylo provozování regionálního platebního systému založeného na bázi ECU (od letošního 1. ledna na bázi EUR).

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ