Exministr Kvapil kritizoval zrušení bezúročných půjček na byty

12.10.1999 | ,
BYDLENÍ


Exministr pro místní rozvoj Tomáš Kvapil (KDU-ČSL) kritizoval včera vládu za to, že v návrhu státního rozpočtu na rok 2000 nepočítá s vyplácením bezúročných půjček ve výši 200.000 korun na získání bytu či domu novým žadatelům. Vláda podle něj měla místo toho zpřísnit podmínky poskytování této půjčky, která má pomoci k bydlení především mladým rodinám.

Kvapil včera novinářům řekl, že v návrhu rozpočtu na rok 2000 je na bezúročné půjčky sice vyčleněno 60 miliónů korun, ovšem ty mají posloužit pouze na vyplacení 300 již přijatých žádostí, které kvůli nedostatku peněz nebyly vyřízeny letos.

"Vláda přistupuje ke zrušení tohoto nástroje podpory bydlení bez analýzy okruhu žadatelů, což je nešťastné, protože má (půjčka) sloužit především pro mladé rodiny z nižších příjmových skupin. Je přitom možné upravit podmínky půjčky, například snížit věk žadatelů nebo násobek životního minima," uvedl.

Za dva roky od poskytování této státní pomoci na pořízení nového bydlení dostalo podle Kvapila tuto půjčku na 10.000 lidí. Zájem o ni však převyšuje možnosti státního rozpočtu a například letos byly podle něj finance vyčerpány již za jeden měsíc.

Bezúročnou půjčku na bydlení poskytuje stát lidem do 52 let, jejichž příjem v domácnosti je nižší než čtyřnásobek životního minima na nový byt nebo dům, a to k hypotečnímu úvěru či úvěru poskytnutému stavební spořitelnou. Žadatel přitom musí mít deset procent nákladů na novou nemovistost, nejméně 100.000 korun.

Návrh rozpočtové kapitoly ministerstva pro místní rozvoj vychází podle šéfa resortu Jaromíra Císaře ze současných možností české ekonomiky, což podle něj ministerstvo respektuje. Vláda pro kapitolu ministerstvo schválila 6,528 miliardy korun, přitom Císař původně požadoval 8,1 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ