MMF varuje před neuváženým tlakem na mzdy

14.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Na vývoji nezaměstnanosti se "podepsalo" i zvyšování výdělků, říkají zahraniční experti

Na vývoji nezaměstnanosti se "podepsalo" i zvyšování výdělků, říkají zahraniční experti

Zahraniční ekonomové doporučují urychleně zastavit růst podílu mandatorních výdajů ve státním rozpočtu. Současný růst mezd, i když momentálně neodpovídá vývoji produktivity, ještě nemusí být důvodem k větším obavám. Tento trend by však měl velmi nepříznivé důsledky, pokud by trval delší dobu, upozorňují odborníci z Mezinárodního měnového fondu (MMF), jehož zástupci diskutovali v rámci mise do ČR o ekonomickém vývoji s předáky ČMKOS.

"Sám za sebe vidím trochu problém v tom, že vývoj mezd ve veřejném sektoru se pohybuje od zdi ke zdi. Letos je skokovitý nárůst asi o 14 procent a příští rok čeká zmrazení mzdových prostředků. Obávám se, aby se za dva roky úroveň mezd opět nedoháněla nějakým 14procentním skokem," řekl včera HN zástupce České republiky v MMF Jiří Jonáš.

Experti fondu přitom poukazovali na to, že růst mezd u nás "předbíhá" o tři procenta produktivitu naší ekonomiky. Ve zvyšování mezd bez vazby na růst produktivity však podle Jonáše není ČR v Evropě výjimkou. V některých zemích k němu dochází údajně dokonce v takové míře, že by české firmy nemusely být v zahraničí nějak znevýhodněny. "Myslím, že bychom v naší ekonomice našli řadu oblastí, kde jsou mzdy už na západní úrovni, ale produktivitou práce se jí ještě nepřiblížily. Nemám ale pocit, že by to byl nějak závažný jev z hlediska celé ekonomiky, protože to by se projevilo dramaticky v poklesu konkurenceschopnosti našich podniků, což bychom viděli na zahraničním obchodě. A v něm zase tak špatné signály nejsou," poznamenal Jonáš. Také místopředseda ČMKOS Milan Štěch tvrdí, že nárůst mezd neohrozil konkurenční podmínky našich firem. Podle něho totiž zvýšení mezd podniky kompenzovaly snížením jiných nákladů.

R

ůst mezd nepodložený produktivitou se však podle MMF "podepisuje" na nezaměstnanosti. Odboráři, kteří dosud veřejně tento argument řady našich ekonomů proti tlaku na zvyšování mezd odmítali s tím, že prosperita firem je věcí managementů, jej podle informací HN tentokrát zcela neodmítli.

Zdroj: HN z 14. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU