MMF: HDP ČR letos na nule, v roce 2000 stoupne o 1-2 procenta

19.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky by měl v letošním roce "v nejlepším případě" zůstat na nule a v roce 2000 vzrůst o jedno až dvě procenta. Spotřebitelská inflace v ČR by neměla letos překročit dvě procenta a v roce 2000 čtyři procenta. V závěrečném prohlášení na závěr inspekce České republiky to včera uvedla mise Mezinárodního měnového fondu (MMF).

"Vláda odpovídajícím způsobem zvýšila v reakci na slabou ekonomickou aktivitu v roce 1999 rozpočtový deficit, zatímco Česká národní banka (ČNB) by měla dále snížit úrokové sazby v souladu s poklesem inflačních tlaků," sdělil dále MMF s tím, že ekonomické oživení bude pravděpodobně pomalé.

Soukromé investice totiž zůstanou omezené kvůli nedostatečnému přístupu k novým úvěrům, nízké ziskovosti podniků a absenci dobře fungujícího kapitálového trhu. "Tyto překážky se budou uvolňovat jen velmi pomalu," říká MMF.

Fond nevidí v blízké budoucnosti žádný důvod pro vznik významných inflačních tlaků za předpokladu, že budou mzdová vyjednávání pro rok 2000 umírněná a veřejné finance zůstanou pod kontrolou. Je nepravděpodobné, že pomalé oživení vyvolá v příštím roce větší tlaky na růst domácích cen.

"Zatímco vzrůst cen energií a končící pokles cen potravin by měly vést za 3 až 6 měsíců k určitému zvýšení spotřebitelské inflace, čistá inflace by měla na konci roku 2000 zůstat kolem dolní hranice inflačního cíle ČNB, kterým je interval 3,5 až 5,5 procenta," konstatuje MMF.

Nicméně už byly výrazně sníženy a prostor pro další uvolnění měnové politiky je hodně omezený. V letech 1999 a 2000 by měla fiskální a měnová politika podporovat ekonomický růst, ale poté je potřeba fiskální politiku zpřísnit, měnovou politiku odlehčit a zamezit tlakům na posílení koruny.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU