Špidla odmítl snižování výdajů na důchody a další sociální platby

20.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla (ČSSD) včera důrazně odmítl omezování státních výdajů na důchody, nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti a dávky státní sociální podpory. "Není možné vést úspěšnou debatu o snižování celkového rozsahu mandatorních výdajů v sociální oblasti. Tato debata...by se vedla na úkor důchodců a na úkor sociálně slabších lidí," prohlásil Špidla při sněmovní rozpravě o návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Rozsah mandatorních výdajů, které tvoří právě důchody a další sociální platby, kritizovali v předchozích vystoupeních někteří pravicoví poslanci. Podle nich tyto výdaje příliš zatěžují státní rozpočet a vláda by měla přistoupit k takovým změnám, jež by jejích celkový podíl na státních financích omezily. Například Stanislav Volák (Unie svobody) soudí, že vedle reformy důchodového systému je také nutné omezit možnosti předčasného odchodu do důchodu a zvýšit věk pro odchod do penze tak, aby činil v roce 2010 pro muže i ženy 65 let.

O zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu hovořil ve svém vystoupení i Špidla, k možnosti omezit mandatorní výdaje je ale velmi skeptický. "Jako ministr práce a sociálních věcí to musím jasně odmítnout," uvedl. Dodal, že výdaje českého státu na různé sociální dávky jsou v porovnání s dalšími evropskými zeměmi malé. Například úroveň podpory v nezaměstnanosti je podle něj tak nízká, že ČR se dostala "mimo civilizovaný svět".

Debatu o omezování mandatorních dávek označil za módní záležitost, o které se sice dá "salónně diskutovat", realitě prý ale neodpovídá. Sociální důsledky by byly tvrdé, varoval zastánce snižování těchto výdajů Špidla.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU