Výdaje na důchody by měly být od příštího roku mimo rozpočet

25.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Sociální výdaje na důchody by v příštím roce měly být odděleny od státního rozpočtu. "Pan ministr Mertlík jasně řekl, že toto je naposledy rozpočet předkládaný v té struktuře, ve které ho předkládáme," uvedl ve včerejší diskusní relaci České televize "V pravé poledne" ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla.

Hlasování o rozpočtu v Poslanecké sněmovně, kdy zákonodárci vrátili návrh vládě k přepracování, bylo podle bývalého ministra financí a poslanec Unie svobody Ivana Pilipa spíše hlasováním o celkové důvěře v současnou vládu. "My jsme již v minulém roku varovali, že silně rostou tzv. mandatorní výdaje. Dnešní rozpočet to znovu konstatuje, ale za ten rok se nestalo téměř nic, co by tuto tendenci otočilo. Proč máme najednou věřit, že se to začne dít," uvedl Pilip.

To, že vládní návrh státního rozpočtu ve sněmovně v prvním čtením neprošel, je podle Špidly věc, která se v každém rozumném ústavním systému předpokládá a neznamená "nějaký fatální vývoj".
Ekonom Jan Švejnar se domnívá, že v ČR je již nyní dost velká nestabilita z hlediska zahraničních investorů. "Je potřeba, aby signál, který vysíláme, je signál, který ukazuje, že opravdu k něčemu dochází. V tom smyslu je tento vývoj negativní," uvedl Švejnar. Podle něj hraje ČR o to, aby začala působit jako země, do které by zahraniční investoři rádi přišli.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU