Rozhovory o přistoupení k EU začnou asi už v březnu

02.11.1999 | ,
Domovská stránka


Evropská komise míní vážně své doporučení pozvat Slovensko díky jeho pokroku k rozhovorům o vstupu do Evropské unie už koncem března příštího roku

Evropská komise míní vážně své doporučení pozvat Slovensko díky jeho pokroku k rozhovorům o vstupu do Evropské unie už koncem března příštího roku. Oznámil to člen komise odpovědný za rozšíření patnáctky Günter Verheugen, který včera večer zahájil dvoudenní návštěvu Slovenska, před odletem z Bruselu.

"Doufám, že Evropská rada (summit) v Helsinkách se ztotožní s doporučením EK zahájit jednání o vstupu se Slovenskem. Dosud nejsou od členských států žádné námitky, a proto čekám, že rada rozhodne o Slovensku kladně," řekl Verheugen v rozhovoru pro Slovenský rozhlas. Komisař nicméně připustil, že unie dosud nemá jasný scénář startu rozhovorů, bude-li Slovensko jako zbývající kandidáti pozváno 11. prosince k jednání o členství.

Slovenský vyj

ednávací tým považuje datum začátku rozhovorů s unií za mimořádně důležité pro splnění strategického cíle nynější vlády dohnat v integraci sousedy, kteří začali vyjednávat již před dvěma lety. Posunutí startu za první pololetí příštího roku by tyto naděje prakticky zmařilo.

Zdroj: HN z 2. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka