Malý zájem o hypotéky trvá

03.11.1999 | ,
BYDLENÍ


O hypoteční úvěry, které ve vyspělých zemích představují jeden z hlavních nástrojů na zajištění bydlení, má zájem pouze pět procent občanů České republiky

O hypoteční úvěry, které ve vyspělých zemích představují jeden z hlavních nástrojů na zajištění bydlení, má zájem pouze pět procent občanů České republiky. Mezi nimi převažují domácnosti, jejichž měsíční příjem přesahuje 30 tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu agentury Sofres-Factum.

Obavy občanů z dlouhodobého zadlužení potvrzuje skutečnost, že více než 90 procent dotázaných požaduje splatnost hypotéky kratší než 20 let. V takovém případě je však nereálné, aby se s ohledem na ceny bytů měsíční splátka dostala pod pět tisíc korun, což respondenti většinou požadují.

Stabilně vysoký zájem trvá u stavebního spoření. Z šetření vyplynulo, že smlouvu s některou ze stavebních spořitelen má každý třetí občan, zatímco v roce 1995 to byl přibližně každý čtvrtý. V tomto segmentu existuje i vysoká informovanost, protože některou ze stavebních spořitelen zná devět z deseti dotázaných.

K problematice bydlení se také stále více dotazovaných staví tak, že zajištění této základní potřeby je soukromou záležitostí každého občana. Letos v září se takto vyjádřilo téměř 64 procent občanů, tedy o sedm procent více než v loňském září.

Společně s tímto názorem roste mezi občany i spokojenost s jejich bydlením. Roli státu v bytové politice vnímá více než 86 procent občanů tak, že má napomáhat optimálnímu fungování trhu s byty. Tři čtvrtiny jsou přesvědčeny, že stát by se měl postarat o bydlení chudších spoluobčanů.

Na druhé straně jen velmi málo obyvatel důvěřuje současné vládě, že má jasno v dlouhodobé politice řešení bytových otázek. V tom vládě věří jen 12 procent občanů.

Zdroj: HN z 3. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ