Až 6,7 miliardy korun můžeme dostat během tří let od EU

03.11.1999 | ,
Domovská stránka


Příští rok vzniknou dva nové fondy na podporu našeho vstupu do unie

Příští rok vzniknou dva nové fondy na podporu našeho vstupu do unie.

Letos dostala ČR méně peněz od Evropské unie, než naši představitelé očekávali na základě neoficiálních kuloárních jednání v Bruselu. Včera na to upozornil první náměstek ministra pro místní rozvoj Václav Kupka. Podle jeho slov dostává ČR "nižší příděly z podpůrných fondů unie proto, že je příliš vyspělá". Ministr Jaromír Císař ho doplnil tím, že takový postup Bruselu sice česká strana n

eočekávala, ale je oprávněný. "V případě, že by všechny kandidátské země ihned vstoupily do unie, tak by například polští zemědělci dostávali celou šestinu příslušných současných podpor. Proto je naprosto jasné, že pro unii jsou prioritní tyto oblasti a nikoliv my, kteří takové problémy nemáme," uvedl ministr. Připomněl, že ačkoliv již v Bruselu bylo rozdělení peněz na letošní rok schváleno, vláda dosud neobdržela ani korunu.

Zatímco doposud mohla naše země čerpat prostředky z fondu Phare, od příštího roku již má k dispozici peníze ze tří fondů EU, určených na přípravu kandidátských zemí:

  • Phare 2000 je zaměřen na podporu tvorby zákonů a realizaci programů hospodářské a sociální soudržnosti,
  • ISPA spolufinancuje velké investiční projekty pro životní prostředí,

  • SAPARD je zaměřen na podporu zemědělství a obnovu venkova.

    V příštích třech letech dosáhnou prostředky z těchto fondů pouze pro ČR výše 158,263 až 184,263 miliónu eur. Kupka připomněl, že přesná výše přídělu EU pro rozvojové programy v ČR zatím není známa a konečná částka se může změnit směrem nahoru i dolů. Kupka předpokládá spíše pokles přídělu.

    V rámci programu Phare má mít ČR nárok na 237 miliónů, tedy ročně 79 miliónů eur. Z toho bude 26 miliónů směřovat na program přeshraniční spolupráce, dalších 26 miliónů eur na investiční projekty v zaostalých regionech a 27 miliónů eur na budování institucionálního rámce. Z fondu ISPA může naše republika čerpat každoročně 22,063 miliónu eur.

    Tato částka je pouhým zlomkem peněz, které dostanou méně rozvinuté země, mezi nimiž Kupka uvedl Polsko a Rumunsko. Z fondu SAPARD má ČR k dispozici ročně 57,2 až 83,2 miliónu eur na realizaci Plánu rozvoje venkova. Kvůli využití prostředků z tohoto fondu připravuje vláda vznik platební agentury, kterou bude řídit

    Ministerstvo zemědělství. "Je to logické, protože jejich programy pohltí dvě třetiny uvolněných prostředků," uvedl Císař. Letošní posudek EU ministr Císař považuje za "relativně příznivý" pro svůj resort.

    Zdroj: HN z 3. 11. 1999

    Autor článku

     

    Články ze sekce: Domovská stránka